papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-03-10

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφορά κληρονόμους εκλιπόντων στελεχών ΕΔ και ΣΑ περιόδου 2013 έως και 2017 - Πως θα διεκδικηθούν τα αναδρομικά!


Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Με το ν.4093/2012 επήλθαν μειώσεις στα εν ενεργεία και στα εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Στε. Το 50% των μειώσεων αυτών επεστράφη με το νόμο 4307/2014. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3093/Β/18-11-2014 που ακολουθεί τα αναδρομικά θα κατατίθεντο στους ήδη συνταξιούχους σε 36 μηνιαίες δόσεις με έναρξη τον Φεβρουάριο του 2015. <<ΦΕΚ 3093/Β/18-11-201 - Άρθρο 2ο - Παράγραφος 3Β. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι διαφορές μεταξύ της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης με βάση τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 86 του ν. 4307/2014 (ΦΕΚ 246/Α΄) και αυτής που καταβαλλόταν για το χρονικό διάστημα από 1ης Αυγούστου 2012 μέχρι 30ης Ιουνίου 2014 στα ανωτέρω πρόσωπα καθώς και στα μέλη των οικογενειών στα οποία έχει μεταβιβαστεί η σύνταξη όσων εξ αυτών έχουν αποβιώσει, θα καταβληθούν σταδιακά σε τριάντα έξι (36) μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Συγκεκριμένα, η 1η δόση θα καταβληθεί με τη σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου 2015, ενώ οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται με τη σύνταξη εκάστου μηνός.>>
Αυτό όντως συνέβη στους εν ζωή συναδέλφους των ΕΔ και των ΣΑ. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση το απέκρυψε από τους κληρονόμους του εκλιπόντος, είτε αυτοί ήταν σύζυγοι, είτε τέκνα, είτε λοιποί συγγενείς. Όπως συνέβη και στην επιστροφή των αναδρομικών από τις λάθος κρατήσεις στην περίθαλψη για να επιστραφεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε οικογένεια θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση, αφού θεωρείται πλέον κληρονομιά. Υπόδειγμα αίτησης στο τέλος του παρόντος. 
Παράδειγμα: Στο ενημερωτικό σημείωμα που ακολουθεί βλέπουμε ότι το ποσό που διεκδικεί η κυρία Ελένη είναι 44,11€ Χ 20 μήνες = 882,2€ (προ φόρου), αφού ο σύζυγός της απεβίωσε τον Ιούνιο του 2016. Αν τώρα ο ίδιος συνάδελφος απεβίωνε το Μάρτιο του 2015 αυτός θα εδικαιούτο ή μάλλον οι κληρονόμοι του, αναδρομικά 34 μηνών ή 1.499€ (προ φόρου). Αντιθέτως, αν αποβίωνε το Νοέμβριο του 2017 οι κληρονόμοι θα διεκδικούσαν αναδρομικά μόλις ενός μήνα αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2018. Αν κάποιος-α απεβίωσε πριν το 2015 δε θα γνωρίζουν οι κληρονόμοι πόσα του αναλογούν και θα πρέπει το ΓΛΚ να τον ενημερώσει και να ενεργήσει για την επιστροφή.
Υπόψη ότι αν δοθεί το υπόλοιπο 50% θα αφορά σε ολόκληρο το διάστημα. Δηλαδή από 1/8/2012 έως και το μήνα που απεβίωσε ο συνάδελφος και το δικαιούμενο ποσό δε θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Αμείλικτα και αβίαστα τα ερωτήματα: Γιατί το επίσημο κράτος δεν ενημέρωσε τους κληρονόμους; Γιατί στερεί η κυβέρνηση από τις ορφανικές οικογένειες το ποσό αυτό; Σε τι ύψος ανέρχεται το ποσό που καταχράστηκε (γιατί περί αυτού πρόκειται), η  κυβέρνηση από τις ορφανικές οικογένειες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας; Πόσο δίκαιο είναι η κυβέρνηση να "κλείνει" τρύπες με τα χρήματα των ορφανικών οικογενειών; Γιατί καθυστερεί και δεν επιστρέφει στις ορφανικές οικογένειες τις παράνομες παρακρατήσεις από την περίθαλψη, που αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες; Πότε θα αισθανθεί ο πολίτης ότι το κράτος που του ζητά φόρους και ΕΝΦΙΑ τον αντιμετωπίζει με ισονομία και αξιοπρέπεια;
Επί του θέματος, εκτιμάται ότι θα εφαρμοσθεί παρόμοια διαδικασία όπως και για τα παρανόμως παρακρατηθέντα για την περίθαλψη που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ και στάλθηκε σε όλες τις Περιφερειακές Οργανικές Μονάδες του. Πιθανότατα θα έχουν ως εξής:
1) Σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου σε μέλη οικογένειας του θανόντος συνταξιούχου, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μετά από αίτηση του δικαιούχου της σύνταξης λόγω θανάτου. 
2) Εάν δεν καταβάλλεται σύνταξη, η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνεται στους νόμιμους κληρονόμους του συνταξιούχου που απεβίωσε, είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται στην υπηρεσία η ιδιότητα του κληρονόμου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 
α) Στην περίπτωση που δεν έχει δημοσιευτεί διαθήκη: πρόσφατο πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομικού δικαιώματος (υποβάλλεται από όλους τους δικαιούχους). 
β) Στην περίπτωση που έχει δημοσιευτεί διαθήκη: αντίγραφο της διαθήκης, πρόσφατα πιστοποιητικά περί μη προσβολής/αμφισβητήσεως του κληρονομικού δικαιώματος και περί μη δημοσίευσης άλλης/νεότερης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης του κληρονομικού δικαιώματος (υποβάλλεται από όλους τους δικαιούχους). 
3) Εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η αίτηση για την απόδοση των αναδρομικών θα υποβάλλεται είτε ξεχωριστά από τον καθένα είτε από έναν, νόμιμα εξουσιοδοτημένο να ενεργήσει ως εκπρόσωπος των υπολοίπων.

2 σχόλια:

  1. Είμαι συν-κληρονόμος, εγώ και η κόρη μου, της θανούσης μητρός μου, που δούλευε στο δημόσιο, και δικαιούται τα παραπάνω αναδρομικά που λέει το άρθρο. Η διαθήκη έχει γίνει προ 8 μηνών από τον συμβολαιογράφο (και το δικαστήριο), κάναμε και την αποδοχή, όλα κανονικά. Ερώτηση: Χρειάζεται να υποβάλλω όλα τα παραπάνω χαρτιά που αναφέρετε; Διότι πήρα τηλέφωνο, και μια γραμματέας που σήκωσε το τηλέφωνο μου είπε να στείλω μόνο την αίτηση και την ιδιόχειρη διαθήκη.
    Ερώτηση2: Η κόρη μου θα με εξουσιοδοτήσει για να υποβάλλω εγώ την αίτηση και για τους δύο. Η εξουσιοδότηση θα είναι απλό χαρτί με θεώρηση από ΚΕΠ, ή πρέπει να γίνει σε συμβολαιογράφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε 10-03-2018 και αφορά μόνον κληρονόμους εκλιπόντων στελεχών ΕΔ και ΣΑ περιόδου 2013 έως και 2017 και όχι γενικά δημοσίους υπαλλήλους.
    Απάντηση 1η: Αν αναφέρεστε στα αναδρομικά που δίδονται αυτήν την περίοδο στα Ειδικά Μισθολόγια να κάνετε ότι σας λέει ο ασφαλιστικός φορέας ή ταμείο που θα σας πληρώσει.
    Απάντηση 2η: Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώνονται στον ΕΦΚΑ σχετικά με την εκπροσώπηση των πολιτών στις διοικητικές αρχές κάνει γνωστό, ότι ο εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένος είτε με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο είτε με άλλη εξουσιοδότηση η οποία έχει επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής του εντολέα από οποιαδήποτε διοικητική αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.