papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-10-23

ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: «Θα είμαι ξανά υποψήφια δήμαρχος»

<<Πολλά λόγια, λίγα έργα από τη νέα  δημοτική αρχή >>
«Βεβαίως και θα είμαι ξανά υποψήφια δήμαρχος» τονίζει, μιλώντας σήμερα στην «Ε», η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου αποσαφηνίζοντας έτσι τις προθέσεις της για τα δημοτικά πράγματα. Η κ. Καραλαριώτου παρουσιάζει τις θέσεις της παράταξής της για τη Λάρισα η οποία «χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις. Δράσεις με σχέδιο και πρόγραμμα, που θα οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα». Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους θητείας, η κ. Καραλαριώτου «χρεώνει» στη δημοτική αρχή Καλογιάννη «πολλά λόγια και λίγα έργα». Ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική για θέματα που είτε τέθηκαν σε διαβούλευση από τη...
δημοτική αρχή, είτε αναδείχθηκαν από τους συμπολίτες, όπως άλλωστε πράττει και κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι, μεταξύ άλλων, σχολιάζει τη νέα Κανονιστική για το Κέντρο της Λάρισας, τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τα αγριόχορτα, τη διαχείριση απορριμμάτων, το φετινό Παζάρι, ενώ θυμίζει πως η σημερινή δημοτική αρχή, «δεν δημοσιοποίησε» ακόμη την οικονομική κατάσταση του Δήμου όταν παρέλαβε από τον πρώην δήμαρχο Κων. Τζανακούλη.
Αναλυτικά η συζήτησή μας με την κ. Καραλαριώτου, έχει ως εξής:
*Κυρία Καραλαριώτου, μέχρι πρότινος ασκούσαστε διοίκηση. Πλέον πώς είναι να ασκείτε αντιπολίτευση;
- «Η διαφορά είναι μεγάλη. Όταν ασκείς διοίκηση και γίνονται έργα και δράσεις που δίνουν θετικό πρόσημο στην πόλη και στον νομό αισθάνεσαι ευτυχής. Το ένιωσα αυτό. Η αντιπολίτευση έχει άλλο ρόλο, θεσμικό, δεν μπορείς να υλοποιήσεις αυτά που πιστεύεις ότι χρειάζεται η πόλη, τα οράματά σου.
Αναδεικνύουμε όμως προβλήματα και κάνουμε προτάσεις για να γίνει η δημοτική αρχή, που ασκεί διοίκηση, καλύτερη. Ασκώ τα καθήκοντά μου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων προς όφελος των πολιτών. Γιατί το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η Λάρισα να μπει σε μια άλλη τροχιά».
* Η δημοτική αρχή έδωσε σε διαβούλευση τη νέα Κανονιστική για το Κέντρο, ένα θέμα στο οποίο κατά το παρελθόν ξιφουλκήσατε εναντίον της δημοτικής αρχής; Ποιες οι ενστάσεις σας;
- «Τον Νοέμβριο του 2014 ο κ. Καλογιάννης σε συνέντευξή του παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων το οποίο είχε ως στόχο να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Έτσι ανακοινώθηκαν (ξανά) ωράρια για τις τροφοδοσίες των καταστημάτων, η απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών, ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης και κάποιες ακόμα παρεμβάσεις.
Εμείς όλο αυτό το διάστημα, με δημόσιες τοποθετήσεις μας αναδείξαμε το πρόβλημα καλώντας τη Δημοτική Αρχή να… διοικήσει. Δυστυχώς έναν χρόνο μετά τα «έργα» μιλάνε από μόνα τους: τίποτα από τα όσα ο ίδιος ο δήμαρχος εξήγγειλε δεν έγινε. Ένα χρόνο μετά, «μέσω» της νέας Κανονιστικής έχουμε τις ίδιες εξαγγελίες. Το θέμα όμως δεν είναι τα λόγια αλλά τα έργα».
* Στη συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε πως «συμμαζέψαμε τα οικονομικά μας και εξοικονομήσαμε 1 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκε στην Κοινωνική Πολιτική και 4 εκατ. για έργα συντήρησης της πόλης που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας». Εσείς ωστόσο συχνά επικρίνετε τη δημοτική αρχή για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών, δηλαδή ότι δεν παρουσίασε την οικονομική κατάσταση του Δήμου, όταν παρέλαβε από τον κ. Τζανακούλη. Επειδή επιμένετε σε αυτό, έχετε κάτι υπόψη σας;
- «Τέσσερα εκατομμύρια για συντηρήσεις έργων… είδατε εσείς καμία συντήρηση στην πόλη; Και πάλι λόγια. Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την περίοδο που διανύουμε, έγιναν κάποιες ενέργειες. Ας περιμένουμε όμως να δούμε αν οι ενέργειες αυτές είναι στην έκταση και στα ποσά που διακηρύσσει ο δήμαρχος.
Η δημοσιοποίηση των οικονομικών ενός δήμου κ. Κακάρα επιβάλλεται για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Εμείς δεν αφήσαμε ποτέ υπόνοια για κάτι, ο κ. Καλογιάννης ως αντιπολίτευση μιλούσε για γκρίζες ζώνες, άρα αυτόν πρέπει να ρωτήσετε».
* Άνοιξε επίσης η συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Πώς κρίνετε το σχέδιο της δημοτικής αρχής;
- «Το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο εκπόνησαν οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας είναι πραγματικά ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Το θέμα όμως και πάλι είναι η εφαρμογή. Και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν αυτή η Δημοτική Αρχή μπορεί να το εφαρμόσει.
Και το λέω αυτό γιατί δεκατρείς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, δυστυχώς το πρόβλημα της καθαριότητας στην πόλη έχει επιδεινωθεί. Οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι αντιλαμβάνονται καθημερινά ότι η Λάρισα δεν είναι μια πόλη καθαρή. Τα παράπονα των συμπολιτών μας είναι πολλά τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες».
* Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποτελεί μεγάλο και φιλόδοξο στόχο. Ωστόσο είδαμε και στο θέμα αυτό αντιδράσεις. Δεν συμφωνείτε; Ποια η ένστασή σας σε ένα θέμα που κανονικά θα έπρεπε να σας ενώνει;
- «Στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως στηρίζουμε την προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως απαραίτητη προϋπόθεση στήριξης και συνεργασίας είναι η διαφάνεια.
Δυστυχώς αυτή η προϋπόθεση που θέσαμε δεν τηρήθηκε. Γι’ αυτό και καταγγείλαμε τις αναθέσεις που έγιναν στα πρόσωπα και στις εταιρίες (των Αθηνών, αφού οι Λαρισαίοι όπως μας είπαν δεν είναι ικανοί) που ανέλαβαν την ευθύνη προπαρασκευής και παρουσίασης του φακέλου “Λάρισα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα”. “Εκπτώσεις” σε τέτοια θέματα δεν πρόκειται να κάνουμε».
* Αρκετές φορές πάντως ο κ. Καλογιάννης δείχνει «ενοχλημένος», όχι από την κριτική σας αλλά από το ύφος…
- «Ο κ. Καλογιάννης θα έπρεπε να ασχοληθεί με την ουσία, προσπαθώντας μέσα και από την κριτική μας να γίνει πιο αποτελεσματικός ως δήμαρχος. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών και η υποχρέωσή του».
* Ακόμα και στα μικρά, τα καθημερινά, βρίσκεστε απέναντι. Ακόμη και για τα αγριόχορτα, αντιδράσατε έντονα. Τίποτα θετικό δεν κάνει αυτή η Δημοτική Αρχή; Με την ευκαιρία πως κρίνετε τον έναν χρόνο της θητείας της;
- «Είναι μικρό θέμα όταν τα αγριόχορτα έχουν υπερβεί τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών; Όταν τα ερπετά και τα ζιζάνια απειλούν την ασφάλεια των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τα σπίτια και τις περιουσίες μας;
Όταν δηλαδή η εικόνα της πόλης δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση μια νοικοκυρεμένη πόλη; Είναι μικρό θέμα για να το αντιμετωπίσει μια Δημοτική Αρχή, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι έγκαιρος προγραμματισμός. Για τους πολίτες που πληρώνουν δημοτικά τέλη είναι μεγάλο θέμα. Δυστυχώς στον έναν χρόνο θητείας της Δημοτικής Αρχής δεν έχει γίνει το παραμικρό για να βελτιωθεί η εικόνα της Λάρισας. Ακούμε μόνο προθέσεις χωρίς να βλέπουμε πράξεις. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η πόλη δεν διοικείται».
* Στη Δημοτική Αρχή τι «χρεώνετε» κυρίως, απειρία ή έλλειψη προγράμματος; Ή μήπως ανικανότητα;
- «Πολλά λόγια και λίγα έργα. Στη Δημοτική Αρχή χρεώνω ότι δεν έχουν αντιληφθεί πως το αίτημα των Λαρισαίων για αλλαγή, ήταν αίτημα αλλαγής νοοτροπίας, διαχείρισης παραδείγματος και μοντέλου παρέμβασης. Κάτι που δεν επιτυγχάνεται με λόγια και ωραίες προθέσεις, αλλά με έργα και αποτελέσματα.
Αυτά δηλαδή που λείπουν από τη Δημοτική Αρχή του κ. Καλογιάννη».
* Πρόσφατα δημιουργήθηκε ζήτημα και πάλι με τη λειτουργία του παζαριού. Η θέση σας ποια είναι;
- «Η νυν Δημοτική Αρχή, με τις παρατάξεις που την αποτελούν, τα προηγούμενα χρόνια ως αντιπολίτευση, ήταν «λάβροι» απέναντι στην προηγούμενη δημοτική αρχή για τον τρόπο που γινόταν το παζάρι. Καταγγέλλανε ότι δεν χρειαζόταν να πληρώνουμε «φίρμες» τραγουδιστές, καταγγέλλανε ότι το παζάρι λειτουργούσε παραπάνω ημέρες από ότι οι αποφάσεις ορίζουν και πολλά άλλα. Φέτος ο εμπορικός κόσμος καταγγέλλει τον κ. Καλογιάννη για τα ίδια. Τα συμπεράσματα δικά σας».
* Από τις παραμονές κιόλας των δημοτικών εκλογών, ταυτίσατε τη Δημοτική Αρχή του Απ. Καλογιάννη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι αυτό δεν «απέδωσε», το επαναλαμβάνετε σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν επιπλέον ο ίδιος ο κ. Καλογιάννης τονίζει πως δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει νόημα να επιμένετε σε αυτή την επιχειρηματολογία;
- «Γιατί αλήθεια ο κ. Καλογιάννης ενοχλείται για την πολιτική υποστήριξη που έλαβε στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν ενοχλείται να βγει να μας το πει. Εγώ απλά αναφέρω την πραγματικότητα».
-Μήπως προσδιορίζοντας τον πολιτικό χώρο του «αντιπάλου» σας θέλετε παράλληλα να οριοθετήσετε τον δικό σας πολιτικό χώρο; Να δηλώσετε δηλαδή πολιτικό «παρών»;
«Δεν περίμενα να είμαι «απέναντι» στον κ. Καλογιάννη ως υποψήφια δήμαρχος για να οριοθετήσω τον πολιτικό μου χώρο ή να δηλώσω πολιτικό «παρών».
Έχω πολιτική διαδρομή, δεν «γεννήθηκα» χθες στα κοινά της Λάρισας, με ξέρουν οι πολίτες, με έχουν τιμήσει επανειλημμένα με την ψήφο τους και ανέδειξαν την παράταξή μας πρώτη την πρώτη Κυριακή – εκεί δηλαδή που κατά τη γνώμη μου φαίνεται πραγματικά η αποδοχή της κάθε παράταξης στους πολίτες. Γιατί γνωρίζετε ότι τη δεύτερη Κυριακή είναι πολλά άλλα που παίζουν ρόλο».
* «Αποκαταστάθηκε» η σχέση σας με τη ΝΔ; Στις εκλογές του Μαΐου 2014 κατήλθατε ως «αντάρτισσα» αφού η ΝΔ στήριξε τον κ. Τζανακούλη…
- «Στις δημοτικές εκλογές είπαμε ότι το κόμμα μας είναι η Λάρισα. Και επιμένω. Και οι Λαρισαίοι μάς πίστεψαν και μας τίμησαν. Πιστεύω ακράδαντα ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος των μεγάλων συγκλίσεων της κοινωνίας. Τα κομματικά δεν έχουν θέση. Όλοι βεβαίως έχουμε τις ιδεολογικές και πολιτικές μας απόψεις».
* Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο είστε τρεις παρατάξεις από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Άρα δεν προκύπτει ένα ζήτημα, αν στο τέλος της 5ετίας θα θελήσετε να είσθε εκ νέου υποψήφια δήμαρχος;
- «Η παράταξή μας θα είναι ξανά υποψήφια στις επόμενες δημοτικές εκλογές και εγώ βεβαίως θα είμαι ξανά υποψήφια δήμαρχος».
* «Πώς» κατά τη γνώμη σας θα γίνει η νέα αρχή για τη Λάρισα; Πώς και μέσω ποιων έργων και παρεμβάσεων οριοθετείτε εσείς το μέλλον της Λάρισας;
- «Όλοι όσοι ζούμε, στον διευρυμένο Δήμο Λαρισαίων –πέρα από τις μεγάλες δυσκολίες που δημιούργησαν η κρίση και η ύφεση– αντιμετωπίζουμε μια σειρά από θέματα και προβλήματα που επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας και την ποιότητα της ζωής μας.
Η καθαριότητα, τα σκουπίδια, οι χώροι πρασίνου, η κυκλοφορία στην πόλη, οι λακκούβες και τα πεζοδρόμια, η αποχέτευση, οι αναπλάσεις, η στάθμευση, οι κοινωνικές υποδομές και πολλά άλλα θέματα αποτελούν βασικές και αυτονόητες υποχρεώσεις του δήμου. Όμως, η εικόνα και η κατάσταση της πόλης μας –μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις– δεν είναι αυτή που της αξίζει.
Θέλουμε τη Λάρισα μια πόλη ευρωπαϊκή, που θα ανταγωνίζεται τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αντίστοιχων περιφερειών. Σημείο αναφοράς και πρότυπο μιας νέας Ελλάδας, που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της ξανά, να είναι σίγουρη για τον εαυτό της και αισιόδοξη για το μέλλον της.
Η Λάρισα χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις. Χρειάζεται δράσεις με σχέδιο και πρόγραμμα, που θα οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Μια πόλη όμορφη, λειτουργική και νοικοκυρεμένη, με οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη, με βατούς δρόμους και πεζοδρόμια, με στοχευμένες αναπλάσεις, με ευταξία στους δημόσιους χώρους, με ποδηλατοδρόμους, που θα δίνει πραγματική ποιότητα ζωής στους δημότες της.
Εναν Δήμο διαφανή, νοικοκυρεμένο και οικονομικά αυτοδύναμο, που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Μια πόλη καθαρή, με νέο σύστημα καθαριότητας, με περισσότερη ανακύκλωση, με καθαρότερο περιβάλλον, με περισσότερο αστικό και περιαστικό πράσινο.
Μια πόλη αλληλεγγύης, με νέες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες πρόνοιας, που θα αντιμετωπίζει τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα υπηρετεί τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Μια πόλη στήριξης της επιχειρηματικότητας, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις, στην καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια και θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης.
Μια πόλη που θα προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας. Μια πόλη πολιτισμού, που θα αναδεικνύει την πολιτιστική και τουριστική της ταυτότητα και θα είναι προορισμός και σημείο αναφοράς για όλους. Και αυτά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.