Το "σαράκι στη σκέψη" εισχώρησε πέρυσι τέτοιο καιρό με τη συναισθηματική παρότρυνση του άξιου εν ΣΣΕ Συμμαθητή Γιώργου Βλαχογιάννη που περιέγραψε τη δική του εμπειρία στην Αλβανία, τέτοιες άγιες μέρες, σαν Παρατηρητής. Ήλθε μετά η επίσκεψη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, όπως και η εκ μέρους μας καθυστερημένη ανακάλυψη της κατά το παρελθόν ανάλογης επίσκεψης του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Μαγνησίας και συνέβαλαν αποφασιστικά στην τελική μας απόφαση για διοργάνωση αυτού του προσκυνήματος σε χώματα αγιασμένα με το αίμα Ηρώων και σε μέρες τιμής για τον Ελληνισμό. Πήραμε πολύτιμες πληροφορίες από τους Προέδρους των ΤΣ Ξάνθης κ. Γεωργιάδη και ΕΑΑΣ Μαγνησίας κ. Γκουζή, ενθουσιασθήκαμε με την προσωπική επαφή με τον κ. Καπανιάρη στο Βόλο που έκανε την ψηφιοποίηση του αρχείου Κασλά και...
Επίσκεψη λοιπόν στο Αργυρόκαστρο, την Κλεισούρα, το ύψωμα 731, στην 75η Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Παρά τις λόγω κρίσης επιφυλάξεις, το λεωφορείο μας γέμισε ασφυκτικά.
Λίγοι έχουν την τύχη που είχαμε. Ο καιρός μας βοήθησε όσο μπορούσε. Στην ουσία φτάσαμε στο Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Κλεισούρας σχεδόν απνευστί. Μας υποδέχθηκε ο π. Ρωμανός που φροντίζει την εκεί Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου. Ο επιβλητικός λευκός σταυρός του κοιμητηρίου δεσπόζει στο δρόμο λίγο πριν την Κλεισούρα, μέσα στα στενά της, δίπλα στον Αώο. Συγκινημένοι καταθέσαμε δάφνινο στεφάνι στη μνήμη Τους. Δακρυσμένοι ψάλλαμε το Εθνικό μας Ύμνο. Αποθέσαμε μια μικρή αναθεματική πλάκα στα χέρια του πατρός Ρωμανού, ελάχιστη "συντροφιά" σ' αυτούς που δεν θα επιστρέψουν ποτέ.
Κατευθυνθήκαμε προς το ύψωμα 731. Διστάσαμε να ξεκινήσουμε και έτρεμαν τα πόδια μας όταν αντικρύσαμε το χώμα που έχει βαφτεί με αίμα. Αυτό το χώμα που εκεί που το ξεπλένει η βροχή, αποκαλύπτονται οστά διαμελισμένων ηρώων, βολίδες, θραύσματα και μη εκραγέντα βλήματα πυροβολικού και χιλιάδες κάλυκες από τα Ελληνικά τυφέκια. Με τι θράσος να πατήσει κανείς το πόδι του εκεί; Σα να σκαρφαλώνεις στον Τύμβο του Μαραθώνα. Σα να καταδύεσαι στα νερά της Σαλαμίνας... Δεν είναι εύκολο.
Στην κορυφή του Γολγοθά, όπως τον είπαν οι υπερασπιστές του όμως, έπρεπε να αποθέσουμε το δικό μας στεφάνι στο βανδαλισμένο εικονοστάσι. Το κάναμε με περίσκεψη. Τίποτε δεν είναι αρκετό σε σύγκριση με την πολεμική εμπειρία και την ηγετική φυσιογνωμία του Κασλά, το σθένος των αμυνομένων που υπέμειναν εκατοντάδες βόμβες και βλήματα ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους, άντεξαν και απέκρουσαν είκοσι επιθέσεις... Το ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ του συνοδοιπόρου μας και ο Εθνικός Ύμνος απογείωσαν ξανά τα συναισθήματα. Δακρύσαμε και πάλι από Εθνική Υπερηφάνεια. Ναι. Εδώ στον ξένο τόπο, η Ελληνική βροντάει πάλι, 75 σχεδόν χρόνια από τότε που σίγησε μετά τη συνθηκολόγηση με το Μουσολίνι. Πήραμε μαζί μας άγιο χώμα.
Το βράδυ μας βρήκε στο Πολιτιστικό Μέγαρο Αργυροκάστρου - Δερβιτσιάνης να ζούμε άλλη μια διάσταση της εθνικής μας περηφάνειας, αντικρύζοντας την τεράστια πινακίδα "ΓΛΩΣΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΟΥ - ΓΛΩΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ", ακούγοντας την πεντακάθαρα Ελληνική λαλιά των Βορειοηειρωτών, μιλώντας με τους πρόσχαρους, φιλοπρόοδους και αγέρωχους Δερβιτσανιώτες. Εκπληκτικό χωριό η Δερβιτσάνη, στολισμένη, οργανωμένη και πανέμορφη από τα χέρια και τις εισφορές των κατοίκων που δεν περιμένουν την "κρατική παρέμβαση". Η επετειακή βραδυά που οργάνωσε ο Δήμος Δερρόπολης σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου ήταν εντελώς ξεχωριστή, άφθαστα δημιουργική και πρωτότυπη, πέρα από τα ειωθότα. Έξω από τα μίζερα σύνορά μας, ο Ελληνισμός μεγαλουργεί. Το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν σημαντικό μερίδιο "ευθύνης" σ' αυτήν την ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Τους το "καταλογίζουμε" αβλεπί και τους εκτιμούμε πολύ περισσότερο από πριν. Να είστε καλά και να μας θυμίζετε το πως ζούν, δρούν και λάμπουν οι πραγματικοί Έλληνες. Το βράδυ, ονειρευτήκαμε μια τέτοια Ελλάδα, εντός Ελλάδος...
Την επόμενη το πρωί, είδαμε τις Ερυμνές της αρχαίας πόλης των Χαόνων, το Βυζάντιο, την εποχή του Αλή και την κομμουνιστική κακογουστιά, όλα μαζί στο Κάστρο της Αργύρως, πριν κατηφορίσουμε για τους Βουλιαράτες.
Στο καταστόλιστο στα γαλανόλευκα Ελληνικό Χωριό Βουλιαράτες, ο αξεπέραστος κ. Γ. Μπάκος μας υποδέχθηκε στο Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, στο ξωκκλήσι της Αγίας Σκέπης, μακρυά από τις κάμερες που τις αποφεύγει και στα χέρια του εμπιστευθήκαμε την τελευταία αναθεματική πλάκα που είχαμε ετοιμάσει για την περίσταση. Η επίσημη τελετή έλαβε χώρα στον ίδιο χώρο, με την παρουσία πλήθους προσκυνητών, από την περιοχή και την κυρίως Ελλάδα.
Φύγαμε από τη Βόρειο Ήπειρο, γεμάτοι Ελλάδα...
ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΗ,
ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΑΛΗΘΙΝΗ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι αναθηματικές μας πλάκες, όλες με αποσπάσματα από τον Επιτάφιο, μία για κάθε κύριο σημείο προσκυνήματος, ήταν:
«Ελέγαμε: ένα Μαραθώνα ακόμα! ελέγαμε μία Σαλαμίνα ακόμα!Ελέγαμε: ακόμα ένα Εικοσιένα! Και ήρτες τέλος Συ Μητέρα-Μέρα…»Το ηρωικό έπος του 1940-41 τα έχει όλα, όσα διασαλπίζει με τη στεντόρεια φωνή του ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Αντιστράτηγος εα
Κων. Β. Κωνσταντάρας
Πρόεδρος ΤΣ Ημαθίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.