papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-11-10

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ Ή ΜΗΝΥΜΑ; - Η ηγεσία των στρατευμάτων κατοχής προσκεκλημένη της Πρέσβεως των ΗΠΑ! Μιλιέτ: «Ιστορικής σημασίας εξέλιξη» (!!!)

Δρ Ιωάννης Παρίσης (*)
Στην Αθήνα πέρασε μάλλον στα «ψιλά» η προχθεσινή ενέργεια της νέας πρέσβεως των ΗΠΑ στην Λευκωσία, κας Κάθλιν Αν Ντόχερτι, η οποία υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στις αρχές Οκτωβρίου 2015. Στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών κινήσεών της, δεν αρκέστηκε στην πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου είναι διαπιστευμένη, αλλά προχώρησε σε μία προκλητική και διπλωματικά απαράδεκτη ενέργεια: παρέθεσε δεξίωση και σε τουρκοκυπριακό ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Λευκωσία την περασμένη Παρασκευή 6/11/15. Το πλέον προκλητικό είναι ότι στην δεξίωση αυτή προσκλήθηκε και παρέστη ο διοικητής των τουρκικών δυνάμεων κατοχής αντιστράτηγος Ιλίας Μποζκούρτ συνοδευόμενος από αξιωματικούς των κατοχικών δυνάμεων με τις στρατιωτικές στολές τους...

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ προβάλλει το γεγονός και κάνει λόγο για μία «ιστορικής σημασίας εξέλιξη». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός στρατός συμμετέχει με ένστολους αξιωματικούς του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα επικαλείται Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατηγοί έλαβαν μέρος σε μία εκδήλωση των ΗΠΑ στην Κύπρο». Ο ίδιος δήλωσε (κατά την εφημερίδα) ότι «οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τον τουρκικό στρατό και χαιρετίζουν την απόφασή του για την έναρξη ερευνών για τους αγνοούμενους στις στρατιωτικές ζώνες». Τουρκοκυπριακές πηγές σημειώνουν ότι το ξενοδοχείο Μέριτ, ανήκει σε τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο, τα ΜΜΕ του οποίου έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού.
Αρθρογράφοι στην Λευκωσία, επικρίνοντας την ενέργεια της αμερικανίδας πρέσβεως, θέτουν ερωτήματα, όπως: «γνωρίζει η κυρία σε ΠΟΙΟ Κράτος είναι διαπιστευμένη», και άλλα σχετικά. Βέβαια, είανι προφανές ότι η κυρία πρέσβης γνωρίζει πολύ καλά.
Από πρώτη ματιά, η ενέργεια αυτή της αμερικανίδας πρέσβεως δείχνει στοιχειώδη έλλειψη διπλωματικής δεοντολογίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η ενέργειά της αυτή ήταν μια διπλωματική «πατάτα». Ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν ενήργησε ούτε από λάθος, ούτε από… αγάπη για τους Τούρκους. Αντίθετα, πρόκειται για οργανωμένη και προγραμματισμένη πράξη, που έγινε εν γνώσει της κυβέρνησής της – ή μάλλον, με κατεύθυνση της κυβέρνησής της!
Αυτό, οδηγεί σε κάποια ερωτήματα: α) Αναγνωρίζει η Ουάσιγκτον το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα; β) Νομιμοποιεί την κατοχή και τις δυνάμεις κατοχής; Είναι προφανές ότι η ενέργεια της αμερικανίδας πρέσβεως αποτελεί μήνυμα της Ουάσιγκτον για τις προθέσεις της στο κυπριακό πρόβλημα.
Από την πλευρά της ΕΕ, η επίσημη θέση είναι ότι «ένα τμήμα κράτους μέλους της κατέχεται από στρατιωτικές δυνάμεις τρίτης χώρας.» Αυτό επαναλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα. Πολύ πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Μάιο, ενόψει της έκθεσης προόδου για την ένταξή της Τουρκίας, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε ένα επικριτικό ψήφισμα, προβαίνοντας σε συστάσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ.
Στο ψήφισμα, ειδικώς για το Κυπριακό, καλείται η Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, να προχωρήσει στη μεταφορά της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο, που αφορά στην άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται σε πλοία, αεροσκάφη και προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Τουρκία. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς Τουρκία: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς Τουρκία: Καταργείστε casus belli, σεβαστείτε διεθνές δίκαιο, σταματήστε παραβιάσεις, αναγνωρίστε Κυπριακή Δημοκρατία, ανοίξτε τη Χάλκη
Δεν γνωρίζουμε πώς θα χειριστεί το ζήτημα η Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι πρώτες εντυπώσεις από Λευκωσία και Αθήνα είναι ότι θέλουν να κρατήσουν το γεγονός «χαμηλά».
Ελπίζουμε ότι η κα Ντόχερτι δεν θα παραστεί στις γιορτές για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους την ερχόμενη Κυριακή, όπου πάντως θα βρίσκεται ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.