papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-12-30

Δύο όψεις του Ισλάμ! Δύο ηγέτες – δύο διαφορετικά μηνύματα

Γράφει ο Δρ Ιωάννης Παρίσης*
Με την ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής της γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ, ακούσαμε τις ομιλίες δύο Μουσουλμάνων Προέδρων: της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και του Ιράν Χασάν Ρουχάνι. Δύο διαφορετικοί ηγέτες και δύο διαφορετικά μηνύματα.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, μίλησε για ειρήνη και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Ισλάμ. Επανέλαβε την έκκλησή του για αλλαγές προσέγγισης που θα φέρουν το Ισλάμ σε ειρηνική συνύπαρξη με όλες τις φυλές, θρησκείες και δόγματα. Επισήμανε ότι «κανείς δεν πρέπει..
να προσδιορίζεται από την εμφάνιση ή τη θρησκεία» και ότι «οι Μουσουλμάνοι θα πρέπει να αναγνωρίζουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και κατά συνέπεια το Ισλάμ πρέπει να εκσυγχρονιστεί.»
Λίγες ημέρες αργότερα, σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Ιρανός Πρόεδρος, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί εκσυγχρονισμό του Ισλάμ και κάλεσε σε προσπάθεια «επιδιόρθωσης της δημόσιας εικόνας του Ισλάμ παγκοσμίως». Μίλησε επίσης στις 27 Δεκεμβρίου, για την κρίση του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο, ενώπιον περίπου 300 ατόμων, κυρίως Σιίτες, κατά την τελετή ένανρξης του 29ου World Forum for Proximity of Islamic Schools of Thought (WFPIST) στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον Ρουχάνι, η «πολιτιστική ή οικονομική φτώχεια» ευθύνεται για την κρίση στο Ισλάμ, το οποίο τροφοδοτείται από μεγάλες ποσότητες όπλων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας που τα διανέμουν «σε ομάδες μαχητών οι οποίοι τα χρησιμοποιούν εναντίον άλλων μουσουλμανικών χωρών.» Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ρουχάνι, γίνονται προς όφελος του Ισραήλ. Ο Ρουχάνι ισχυρίστηκε ότι η εικόνα του Ισλάμ έχει αμαυρωθεί από τους εχθρούς του και τις μεγάλες δυνάμεις, και κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να ματαιώσουν όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στο να παρουσιάσουν το Ισλάμ ως θρησκεία της βίας».

(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.