papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-07-25

Ο Νικόλαος Πλαστήρας {4 Νοε 1883 - 26 Ιουλ 1953}

«Ἡ Ἑλλάς ἤχθη πρὸς αὐτοκτονίαν παρὰ μιὰς βασιλικῆς κυβερνήσεως, δεχθείσης μετ’ ἀπεριγράπτου ἀφελείας νὰ ἀντιμετωπίσει τὰς δύο μεγαλυτέρας στρατιωτικάς δυνάμεις τῆς Εὐρώπης». Ἀπό τὴν ἐπιστολή τοῦ Νικ. Πλαστήρα πρὸς τὸν Ἕλληνα πρεσβευτή στην Γαλλία Πλ. Μεταξᾶ (16 Ιουλ. 1941).

Την 26η Ιουλ 1953, ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας γεννηθείς στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, σε ηλικία 70 χρονών, μετά από καρδιακό έμφραγμα. Διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος (3 Ιαν - 8 Απρ 1945, 15 Απρ - 21 Αυγ 1950, 27 Οκτ 1951 - 11 Οκτ 1952).
Στρατιωτική Δράση
Ο Πλαστήρας κατετάγη στον στρατό το 1903. Αγωνίσθηκε στον μακεδονικό αγώνα το 1907, στην λίμνη των Γιαννιτσών. Συμμετείχε το 1909 στο κίνημα του Γουδή. Το 1912 ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός μετά διετή φοίτηση στην Σχολή Υπαξιωματικών Κερκύρας. Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους(1912-13). Έλαβε μέρος στο κίνημα Εθνικής Αμύνης στην Θεσσαλονίκη το 1916. Πολέμησε στην μάχη του Σκρά ντι Λέγκεν(Μαϊ 1917) με τον βαθμό του ταγματάρχη, ως διοικητής του ΙΙΙ τάγματος του 6ου Συντάγματος Αρχιπελάγους [1]. Το 1918 προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και αποστάλθηκε στην Ουκρανία όπου διακρίθηκε στους αγώνες κατά των Μπολσεβίκων, ως διοικητής του 5/42 συντάγματος ευζώνων της 13ης Μεραρχίας, το οποίο διοίκησε μέχρι τον Σεπ του 1922. Από τον Μάιο του 1919 μέχρι τον Αυγ του 1922 συμμετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμ. 1920, παρέμεινε στο μέτωπο. Την 13 Αυγ. 1922 κατά την επίθεση των Τούρκων, το σύνταγμα του αποτελούσε την εφεδρεία του Β΄ΣΣ, στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ. Την 14η Αυγ. διατάχθηκε να καλύψει την υποχώρηση της IVης Μεραρχίας Πεζικού [2], πράγμα το οποίο δεν έπραξε και ενεργώντας με δική του πρωτοβουλία εγκαταστάθηκε στην αμυντική τοποθεσία του Τουμλού Μπουνάρ. Οι προφυλακές της φάλαγγος του στρατηγού Τρικούπη έφθασαν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τις θέσεις του, αλλά δεν επιχείρησε την συνένωση μαζί τους, ώστε να αποφευχθεί η αιχμαλωσία των ελληνικών δυνάμεων.
Αρχηγός της «Στρατιωτικής Επαναστάσεως»
Την 3η Σεπ 1922 οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες εγκατέλειψαν ηττημένοι την Μικρά Ασία, υπό την κάλυψη του 1ου Συντάγματος Πεζικού του Αντισυνταγματάρχου Οδυσσέα Μαρούλη. Την 15η Σεπ 1922 ο Πλαστήρας ηγήθηκε στρατιωτικού κινήματος, με τον συνταγματάρχη Στυλιανό Γονατά και τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Φωκά και ανέλαβε την εξουσία της χώρας. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εγκατέλειψε την Ελλάδα και τον διαδέχθηκε ο υιός του Γεώργιος ο Β΄. Το νέο καθεστώς συνέλαβε τον πρωθυπουργό και μέλη της προηγούμενης κυβερνήσεως. Την 16 Σεπ 1922 η «Επαναστατική Επιτροπή» ανακοίνωσε ότι, η εθνοσυνέλευση που θα προέκυπτε από τις επόμενες εκλογές, θα αποφάσιζε για την παραπομπή των συλληφθέντων σε δίκη. Την 22α Νοε εκτελέσθηκαν οι έξι (5 πολιτικοί και 1 στρατιωτικός) εκ των οκτώ παραπεφθέντων στο στρατοδικείο, ως υπαίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής. Την 25η Μαρτίου 1924 με ψήφισμα της Συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως κηρύχθηκε Αβασίλευτος  Δημοκρατία. Η ίδια εθνοσυνέλευση κήρυξε τον Πλαστήρα και τον Γονατά «άξια τέκνα της πατρίδος» τους προήγαγε σε αντιστράτηγους και απεφάσισε να λαμβάνουν ισοβίως τον μισθό του εν ενεργεία αντιστρατήγου με όλα τα επιδόματα.
Πολιτική Δράση
Ο Πλαστήρας αποστρατεύθηκε το 1924, ενώ διώχθηκε κατά την δικτατορία του Πάγκαλου. Την 6η Μαρ 1933 μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιβάλλει δικτατορία, αναγκασθείς στην συνέχεια διαφύγει στην Γαλλία. Κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου απέστειλε επιστολή προς τον πρέσβη της Ελλάδος στην Γαλλία Πλόυταρχο Μεταξά με την οποία ζητούσε η Ελλάς να ταχθεί με τον Άξονα. Η δημοσίευση της στον τύπο, την 8η Απριλίου 1945, υπήρξε η αιτία της παραιτήσεως του από την πρωθυπουργία.
Τον Ιαν του 1950 ίδρυσε την ΕΠΕΚ (Εθνική Προοδευτική Ένωση Κεντρώων). Τον Οκτ. του 1951 σχημάτισε κυβέρνηση με το κόμμα των φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του η Ελλάς έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, αποστάλθηκε εκστρατευτικό σώμα στον πόλεμο της Κορέας, ενώ εκτελέσθηκαν οι Νικ. Μπελογιάννης, Νικ Μπάτσης, Δημ. Καλούμενος και Ηλ. Αργυριάδης κριθέντες ένοχοι κατασκοπίας. Τα γεγονότα αυτά καθόρισαν το σύνθημα από την αριστερά «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»    
Ο Πλαστήρας υπήρξε γνήσιο τέκνο των στρατιωτικών κινημάτων του 1909, 1916 και του 1922, και των αλλεπάλληλων του μεσοπολέμου, τα οποία έγιναν όλα στο όνομα της Δημοκρατίας, αλλά επί της ουσίας για την κατάληψη της εξουσίας. Άγγιξε το συναίσθημα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των προσφύγων, στην συνείδηση του οποίου έχει μείνει ως «ο μαύρος καβαλάρης».   
Αντγος εα Ιωάννης Κρασσάς
Βιβλιογραφία
α. Γρηγορίου Δάφνη, Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων (1923-1940), Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Αθήνα 1997.
β. Σόλων Νεοκλής Γρηγοριάδης, Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος (1941-1974), ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ, Αθήνα 1973.
γ. Διεύθυνσις Ιστορίας Στρατού, Η Εκστρατεία εις την Μικράν Ασίαν, Τόμος 7ος Αθήνα 1962

[1] Στην ίδια μάχη στις μονάδες εφόδου πολέμησαν, ο αντισυνταγματάρχης Γεώργ. Κονδύλης, διοικητής του Συντάγματος Σερρών (κεντρικός τομέας) και ο αντισυνταγματάρχης Ευθ. Τσιμικάλης διοικητής του 5ου Συντάγματος Αρχιπελάγους (δυτικός τομέας). Ο Πλαστήρας ήταν στο αριστερό της παρατάξεως (ανατολικός τομέας). (Η συμμετοχή της Ελλάδος στον Πόλεμο του 1918, ΔΙΣ/ΓΕΣ 1961).
[2] Μετά από αυτό η IVη Μεραρχία Πεζικού διαλύθηκε και δημιουργήθηκε ρήγμα στα υποχωρούντα Α΄ και Β΄ Σώματα Στρατού.

2 σχόλια:

  1. 1. Δεν γεννήθηκε στο Μορφοβούνι, αλλά στην Καρδίτσα.
    2. Η μάχη του Σκρα έγινε το 1918 και όχι το 17.
    3. Στην Ουκρανία πήγε το 1919 και όχι το 18.
    4. Στο Αφιόν Καραχισάρ το 5/42 ΣΕ ήταν μεν εφεδρεία αλλά ενεπλάκη σε αντεπίθεση δίνοντας αγώνα για 36 ώρες.
    5. Στο Τουμλού Μπουνάρ τάχθηκε στο Χασάν Ντεντέ Τεπέ και έστειλε Σύνδεσμο στον Τρικούπη για να οδηγήση τα τμήματά του εκεί, αλλά εκείνος Αντιστράτηγος, δεν δέχθηκε την πρόταση του ... Συνταγματάρχη, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθή το τμήμα του και να αιχμαλωτισθή και ο ίδιος. Αν με το τμήμα Στρατιάς του Τρικούπη πήγαινε και ένα Σύνταγμα, απλώς θα αιχμαλωτίζονταν κι εκείνο.
    6. Ο κ. Κρασσάς διάκειται μεροληπτικά εναντίον του Πλαστήρα. Δεν νομίζω ότι είναι ο πλέον κατάλληλος να αναφερθή στην προσωπικότητηα του Πλαστήρα. Το πλήθος των ανακριβειών στο άρθρο του το αποδεικνύει.
    Με τιμή
    Βασίλειος Σταθόπουλος
    Αντγος ε.α.
    6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αντγου Ι. Κρασσά - Παπάγου 29 Ιουλ 2016
    Αγαπητέ Βασίλη
    Σ' ευχαριστώ πολύ που διάβασες το κείμενο μου και για τις παρατηρήσεις σου.
    Σχετικά με τον τόπο καταγωγής την πληροφορία την άντλησα από τον ιστότοπο ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. «Το Μορφοβούνι (παλαιά ονομασία: Βουνέσι) είναι ελληνικό ορεινό χωριό που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα του Νομού Καρδίτσας. Είναι η γενέτειρα του στρατηγού και πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα. Βρίσκεται βόρεια της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα και από το χωριό είναι ορατή η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Ο πληθυσμός του οικισμού ανέρχεται σε 485 κατοίκους» .
    Σχετικά με την μάχη του Σκρα εκ παραδρομής έγραψα 1917, αντί του ορθού 1918. Στο κείμενο γράφω ότι έγινε αντισυνταγματάρχης το 1918 το οποίο είναι ορθόν και αποτελεί παράλειψή μου ότι δεν μνημόνευσα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία έγινε το 1919. Εξάλλου έχω γράψει ξεχωριστό άρθρο σχετικά με την εκστρατεία στην Ουκρανία.
    Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι ορθές, αλλά τα λάθη δεν αλλοιώνουν την ουσία των γεγονότων.
    Σχετικά με την 4η παρατήρηση σου σχετικά με τον αγώνα που έδωσε για την ανακατάληψη του υψ. Κάλετζικ, του κέντρου αντιστάσεως Κάμερολ, δεν αλλάζει το γεγονός ότι αποτελούσε την εφεδρεία του σώματος. Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε ως εφεδρεία κατακρίνεται από την Ανακριτική Επιτροπή Δωσιλόγων Μικρασιατικής Εκστρατείας που συγκροτήθηκε το 1924 μετά από απόφαση της Δ΄ Εθνοσυνελεύσεως, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Αντγος Μοσχόπουλος και συμμετείχαν οι Εμ Ζυμβρακάκης, Π. Σπηλιάδης, Ν. Μιχαλόπουλος 3 εν ενεργεία αεροπαγίτες και άλλοι.
    Στο Τουμλού Μπουνάρ από την έκθεση του ιδίου προκύπτει ότι είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει δύο τάγματα του για να βοηθήσουν το Β΄ Σώμα Στρατού, αλλά τελικά δεν το έπραξε.
    Αυτό όμως που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι, ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια, για το ποιος είναι κατάλληλος να γράψει για τον Νικ. Πλαστήρα. Με την δική σου λογική οι Αντγοι εα Κων. Κανελλόπουλος, Νικ.Τσίπουρας, Παν. Παναγάκος και από τους σύγχρονους ο καθηγητής Ιωάννης Παπαφλωράτος στο βιβλίο του η « Ιστορία του Ελληνικού Στρατού» , άπαντες κακώς γράψανε τα ότι γράψανε για τον Πλαστήρα. Υπάρχει επίσης και το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής Δοσιλόγων της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Τα σημεία που κατακρίνει τον Πλαστήρα δεν έπρεπε να γραφούν;
    Όπως γράφω στο πρόλογο του βιβλίου μου 100+1 Ιστορικά Άρθρα « Ἡ ἑρμηνεία τῶν γεγονότων διηθεῖται μέσα ἀπό τὰ πιστεύω, τὶς ἀρχές, τὸν χαρακτήρα, τὰ βιώματα, τὶς ἰδεολογίες, τὴν λογική, τὶς ἰδεοληψίες, τὶς ἐμμονές καὶ τὰ ἀπωθημένα ἑκάστου. Ὁ ἥρωας γιὰ τοὺς μὲν, μπορεῖ νὰ εἶναι ὁ προδότης γιὰ τοὺς δὲ. Ἡ ἀναζήτηση τῆς ἱστορικῆς ἀλήθειας ἀποτελεῖ πολλές φορές θέμα ὀπτικῆς γωνίας, ἀλλά δέν μπορεῖ νὰ εὑρεθεί, χωρίς τὴν προσφυγή σέ πηγές ἀπ’ ὅλες τὶς πλευρὲς».
    Τελικά πιστεύω ότι ο καθένας μας βιώνει την δική του αλήθεια. Είναι ανώφελο να προσπαθήσεις να πείσεις κάποιον, ότι αυτό που πιστεύει δεν είναι έτσι ακριβώς, αλλά κάπως διαφορετικά. Ως εκ τούτου ακούω τις απόψεις όλων, χωρίς να τους απαξιώνω επειδή δεν συμφωνώ με αυτά που γράφουν ή λένε. Για αυτά που γράφω δέχομαι την οποιαδήποτε κριτική, αλλά δεν χρειάζεται να λαμβάνω σχετική άδεια για να εκφράζω την άποψη μου.
    Βασίλη σ’ ευχαριστώ και πάλι για τις παρατηρήσεις και επειδή σε γνωρίζω προσωπικά σ΄ εκτιμώ βαθύτατα γι΄ αυτό που είσαι, χωρίς να χρειάζεται να συμφωνώ μ΄ αυτά που πιστεύεις.
    Με αγάπη
    Ι. Κρασσάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.