papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-03-23

Να κάνω αίτηση (τώρα), ένσταση και πιθανόν έφεση ή να κάνω αγωγή στο μέλλον για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων;

Πολλές φορές η πολυφωνία αντί να διευκολύνει στη λήψη μιας απόφασης φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, όταν μάλιστα εμφανίζονται για το ίδιο θέμα, διαφορετικές προσεγγίσεις. Επειδή δέχομαι ερωτήματα όπως αυτό του τίτλου, θα προσπαθήσω να βοηθήσω στη λήψη απόφασης: 
- Καταρχήν αν κάποιος έχει ασκήσει στο παρελθόν ένσταση ή αγωγή, η απάντηση είναι απλή. Συμβουλευτείτε τον δικηγόρο με τον οποίο συνεργάζεστε.
- Αν κάποιος δεν έχει κάνει κάτι στο παρελθόν, προβεί στις παρακάτω ενέργειες: 
  • Να κάνει αίτηση άμεσα (ελάχιστο κόστος) και ακολούθως, εντός εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης ή μετά την παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης, να ασκηθεί ένσταση ενώπιον του Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (μικρό κόστος). Αν απαιτηθεί έφεση (μεγάλο κόστος).
  • Να ασκήσει αγωγή μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη παραγραφή των σχετικών αξιώσεων. (σχετικά μικρό κόστος λόγω ομαδικών αγωγών).
Όπως καταλαβαίνετε το κόστος είναι ένα κριτήριο που θα σας οδηγήσει στον τρόπο που θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε. Ρωτήστε τον δικηγόρο που συνεργάζεστε για να μάθετε λεπτομέρειες. 
Η άσκηση ομαδικής αγωγής έχει και το πλεονέκτημα ότι τότε (αρχές 2019) θα γνωρίζετε τι ακριβώς διεκδικείτε. Δυστυχώς ζούμε σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον από πλευράς συνταξιοδοτικής πολιτικής και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα συνεχίσει να υπάρχει Σύνταξη όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα ή αν θα υπάρχει Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Αν πχ εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά, όπως ακούγεται, μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε κάτω από 1.400 ευρώ βασική σύνταξη, οπότε δεν θα μας "πιάνει" ο νόμος. Ελπίζω να βοήθησα! Καλή απόφαση...
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Υ.Γ. Ουδείς μπορεί να υποκαταστήσει τους ειδικούς. Να γνωρίζετε ότι πριν γράψω κάτι έρχομαι σε επαφή μαζί τους.

Ακολουθούν οι μέχρι σήμερα γνωστές σε μένα προτάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.