papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-03-23

Ο Τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη: Νέα στοιχεία – Τέσσερις οι νεκροί (φωτογραφίες)

Ο τρόμος των τρομοκρατικών επιθέσεων επέστρεψε στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτή τη φορά στόχος τζιχαντιστή – ο οποίος τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι έδρασε μόνος του – ήταν το Λονδίνο.
Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε πως οι νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα είναι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου του δράστη (σσ χθες είχε ανακοινωθεί επισήμως πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών ήταν πέντε)
Ο δράστης, αρχικά έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε κόσμο, οι οποίοι βρίσκονταν στην γέφυρα Γουεστμίνιστερ. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από σαράντα.


Αμέσως μετά, ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητό του, και κρατώντας ένα μαχαίρι επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν φρουρός έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.


Ο άτυχος αστυνομικός, λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Αμέσως μετά, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη.
Το Westminster του Λονδίνου αποκλείστηκε, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στα μέλη της απαγορεύθηκε η έξοδος προσωρινά εξαιτίας ενός «συμβάντος ασφαλείας».
Αυτό το «προσωρινά» διήρκεσε τελικά περίπου πέντε ώρες, αφού όσοι ήταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, βγήκαν τελικά περίπου στις 22:00 το βράδυ, εμφανώς καταβεβλημένοι.


Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας) λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται, ενώ ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας προσγειώθηκε μπροστά στο κοινοβούλιο λίγη ώρα αργότερα.


Οι πρώτες εικόνες από το σημείο πραγματικά σοκαριστικές. Έδειχναν ανθρώπους να είναι πεσμένοι στο έδαφος, να αιμορραγούν και άλλους πολίτες να προσπαθούν να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.


Χαρακτηριστικό του πανικού που επικράτησε στο σημείο, είναι το γεγονός πως εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που είχαν ανέβει σε ένα από τα σήματα κατατεθέντα της βρετανικής πρωτεύουσας, το London Eye. Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και πολλοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν εγκλωβισμένοι… στον αέρα.


Μία γυναίκα, στην προσπάθειά της να σωθεί έπεσε από τη γέφυρα του Γουεσμίνισερ, μέσα στον Τάμεση. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να την εντοπίσουν ζωντανή. Λίγο αργότερα είδε το «φως» της δημοσιότητας κι ένα βίντεο που έδειχνε την στιγμή των πυροβολισμών. Σκηνές απόλυτου χάους και πανικού.


Η Βρετανία βρισκόταν ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού των αρχών, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως τον Μάιο του 2013, δύο βρετανοί ισλαμιστές μαχαίρωσαν έναν στρατιώτη, το Λι Ρίγκμπι, σε έναν δρόμο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Τον Ιούλιο του 2005, τέσσερις Βρετανοί ισλαμιστές σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις στο σύστημα μαζικών μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση στο Λονδίνο εν καιρώ ειρήνης.

Διάγγελμα της Τερέζα Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε διάγγελμά της προς το βρετανικό λαό, αρχικά επαίνεσε τους άνδρες της αστυνομίας και της ασφάλειας για την γενναιότητα τους και στη συνέχεια απέτισε φόρο στον νεκρό αστυνομικό, ο οποίος έπεσε θύμα του δράστη με το μαχαίρι, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια είπε πως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο δράστης επέλεξε να επιτεθεί έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, που υπηρετεί τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Τόνισε, πως γι’ αυτό αποτελεί στόχο όσων δεν ασπάζονται αυτές τις αξίες και επισήμανε πως οποιαδήποτε προσπάθεια να «κατατροπώσουν» αυτές τις αξίες μέσα από τη βία και την τρομοκρατία, θα αποτύχει.
Η Μέι ολοκλήρωσε το διάγγελμα της, λέγοντας πως αύριο, Πέμπτη, το κοινοβούλιο θα λειτουργήσει κανονικά.
Τρεις Γάλλοι μαθητές μεταξύ των τραυματιών!
Εδώ να σημειώσουμε πως τρεις Γάλλοι μαθητές τραυματίστηκαν στην επίθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για τρεις μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες είναι τρεις μαθητές λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.