papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-03-09

{1} Στρδο "Παύλου Μελά" - Μια παραχώρηση με πολλά ερωτηματικά! Τρίτη και φαρμακερή;


Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Ιστορικό παραχώρησης Στρδου "Παύλου Μελά" στο Δήμο Σταυρούπολης
Τον Απρίλιο του 2011 η Διοικητική Επιτροπή του ΤΕΘΑ, που αποτελείτο από τους Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Υπουργό Οικονομικών, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α'Υ/ΓΕΣ και Β'ΥΓΕΣ, αποφάσισε την κατά χρήση παραχώρηση στο Δήμο Σταυρούπολης για 30 χρόνια με τις προϋποθέσεις και όρους που φαίνονται προς το τέλος του άρθρου. Μία από αυτές η παραχώρηση τουλάχιστον 30 στρεμμάτων για κατασκευή κατοικιών για Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς. Ο Δήμος Σταυρούπολης δεν τήρησε τη συμφωνία και αυτή κατέπεσε.  
Τον Αύγουστο του 2014 η Διοικητική Επιτροπή του ΤΕΘΑ, αποφάσισε την κατά χρήση παραχώρηση για 49 χρόνια με τις προϋποθέσεις και όρους που φαίνονται στο τέλος του άρθρου. Μία από αυτές να προκύπτει δομήσιμη επιφάνεια 25 στρεμμάτων. Φαίνεται ότι και πάλι ο Δήμος Σταυρούπολης δεν τήρησε τη συμφωνία και αυτή φυσιολογικά κατέπεσε.
Χθες 9/3/2017 ακούσαμε - είδαμε χθες τους κ Τσίπρα - Καμμένο να παραχωρούν και πάλι στο Δήμο Σταυρούπολης το Στρδο "Παύλου Μελά" 336.000 τετραγωνικών μέτρων, περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), προκειμένου να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Ότι ως αντάλλαγμα και αναγνώριση(?) των Ενόπλων Δυνάμεων παραχωρούνται από τον Δήμο 83 διαμερίσματα. Ότι η ΜΟΜΚΑ και το Μηχανικό θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διαμόρφωση του χώρου. Ότι αποδέχθηκε ο Δήμος να μετατραπούν δύο κύρια κτίρια, το ένα σε μουσείο αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το άλλο σε μουσείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και των Μικρασιατών. Όροι - προϋποθέσεις άγνωστοι. Μετά τη σύσταση με το ν.4407/2016 της Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) δεν απαιτείται πλέον απόφαση του ΔΣ του ΤΕΘΑ, αλλά του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) που αποτελείται από τους ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΑ. Ο Δντης ΤΕΘΑ συμμετέχει για παροχή γνώμης. Τέτοια απόφαση του ΣΑΜ πάντως δεν κυκλοφόρησε. 
Ειδικά για αξιοποίηση περιουσίας των Ταμείων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η διαδικασία καθορίζεται στο άρθρο 13 του ν.4407/2016.  "Άρθρο 13 Αξιοποίηση ακινήτων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Κατ’ εξαίρεση η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., μπορεί να συνομολογεί απευθείας με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και με νομικά πρόσωπα που ανήκουν ή εποπτεύονται από αυτούς, τους όρους για την αξιοποίηση ακινήτων, που αναφέρονται στο άρθρο 10 και βρίσκονται στην περιοχή τους, χωρίς τη διαδικασία των παραγράφων 4 έως 12 του άρθρου 11, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) οι Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν ή εποπτεύονται από αυτούς υποβάλλουν πλήρες βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο και οικονομοτεχνική μελέτη με σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, β) η συμφωνηθείσα αντιπαροχή αποτιμώμενη σε χρήμα δεν υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή σε περίπτωση μη υπαγωγής στο αντικειμενικό σύστημα, του 5% επί της αξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται νόμιμα από τη φορολογική αρχή, γ) η σχετική συμφωνία εγκρίνεται από το Σ.ΑΜ." Φαντάζομαι ότι θα έχει ακολουθηθεί και θα την δούμε ολόκληρη ή μέρος στη Δι@ύγεια το επόμενο διάστημα. Αναμένουμε...
Σύμφωνα με τον Αντγο ε.α. Λάμπρο Τζούμη υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα...

  • Που βρίσκονται τα 83 διαμερίσματα που ανακοινώθηκε ότι παραχωρούνται σήμερα αντί της οικοδόμησης των στρεμμάτων που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία; Σύμφωνα με πληροφορίες είναι μεμονωμένα, σε διάσπαρτα σημεία και σε υποβαθμισμένες περιοχές. Δεν είναι ακόμα γνωστά στοιχεία γι΄ αυτά όπως παλαιότητα, στατικότητα, λειτουργικότητα, νομικό καθεστώς τα οποία ερευνώνται. Παρ΄ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός και ο ΥΕΘΑ προχώρησαν στην παραχώρηση έκτασης ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ. Επίσης όπως γίνεται αντιληπτό δεν πληρούνται οι απαιτήσεις που ισχύουν για όλα τα στρατιωτικά οικήματα παγκοσμίως και οι οποίες είναι απαραίτητες για τις οικογένειες των στρατιωτικών (π.χ. ασφάλεια, κλπ.).
  • Είναι αλήθεια ότι σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση του 2014, προβλεπόταν ένα ποσοστό 10% από τη χρήση των οικημάτων που θα κατασκευασθούν (καφετέριες, πολυχώροι, κ.λπ) να αποδίδονται στο ΕΚΟΕΜΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 5%. Στο σημείο αυτό λοιπόν έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος υπέγραψεπου υπέγραψε, αν υπέγραψε και πως αποφάσισε την παραχώρηση; Έλαβε υπόψη αυτά που προαναφέρθηκαν και έκρινε συμφέρουσα την πρόταση για το Στρατό;
Και αναρωτιέται: Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η υπόθεση μου θύμισε εποχές Τσοχατζόπουλου, Τότε που χαρίζαμε στους Δήμους οικόπεδα ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ (εξ΄ άλλου δικά τους είναι;). Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και τις αντιδράσεις από τη νέα ηγεσία της ΕΑΑΣ, καθόσον υπάρχει έννομο συμφέρον των εν αποστρατεία στελεχών για την υπόθεση (ποσοστό ΕΚΟΕΜΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.