papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-05-22

Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α΄ της Ελλάδος

«Σέβου τὸ σύνταγμα τῆς πατρίδος Σου καί ἀγάπα τόν λαό Σου, διότι ἡ ἀγάπη αὐτοῦ θά ἀποτελέσει τήν ἰσχύν Σου». Ἀπό τήν προσφώνηση τοῦ Δανοῦ Βασιλέως Φρειδερίκου Ζ΄, κατά τήν στέψη τοῦ πρίγκηπος Γεώργιου σέ Βασιλέα τῆς Ἐλλάδος.
Την 25η Μαΐου 1863, στο βασιλικό ανάκτορο της Κοπεγχάγης, ενώπιον του Βασιλέως της Δανίας Φρειδερίκου Ζ΄[1], ο ναύαρχος Κωνσταντίνος Κανάρης προσέφερε το στέμμα της Ελλάδος στον Δανό Πρίγκιπα Γεώργιο[2] του οίκου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ Γκλύξμπουργκ. Την 18η Μαρτίου 1863, η Βουλή των Ελλήνων τον είχε αναγορεύσει ομόφωνα «Συνταγματικό Βασιλέα των Ελλήνων», υπό το όνομα: «Γεώργιος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων». Τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Κωνσταντίνο Κανάρη, Θρασύβουλο Ζαΐμη και Δημήτριο Γρίβα, ταξίδευσε στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να προσφέρει, εν ονόματι του ελληνικού λαού, το στέμμα της Ελλάδος στον νέον Μονάρχη.
Προς αναζήτηση Βασιλέως
Την 11η Οκτ. 1862, μετά την έξωση του Όθωνος, η Ελλάς στράφηκε προς αναζήτηση ηγεμόνος, απορρέουσα δέσμευση από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 22ας Ιαν. 1830, με το οποίο αναγνωρίσθηκε η ανεξαρτησία της πατρίδος μας από τον οθωμανικό ζυγό. Η εκλογή του νέου μονάρχου τέθηκε σε καθολική ψηφοφορία. Ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία (243.016 ψήφους) εξέλεξε τον πρίγκιπα Αλφρέδο, υιό της βασιλίσσης Βικτώριας της Μεγάλης Βρετανίας. Την δεύτερη θέση έλαβε ο Ρώσος Δούκας Ευγένιος του Λίχτενμπεργκ με 2.400 ψήφους. Ο μετέπειτα Βασιλεύς Γεώργιος έλαβε μόνο έξι ψήφους. Οι δύο πρώτοι εκλεγέντες, όπως επίσης και αριθμός άλλων προταθέντων, απέρριψαν το «ακανθώδες» στέμμα του Ελληνικού Βασιλείου, ενδεικτικό της χαώδους καταστάσεως που επικρατούσε στην πατρίδα μας, μετά την έξωση του Όθωνος. Κατά την τέλεση των γάμων του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Εδουάρδου με την Δανή πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ερρίκος Πάλμερστον διέκρινε στο πρόσωπο του δεκαεπτάχρονου αδελφού της Γεωργίου, τον κατάλληλο υποψήφιο για τον ελληνικό θρόνο.
Η Εκλογή
Η συμφωνία για την αποδοχή του ελληνικού στέμματος, την οποία διαπραγματεύθηκε με τον Πάλμερστον ο πατέρας του Γεωργίου πρίγκιπας Χριστιανός,[3] στηρίχθηκε σε τέσσερα κυρίως σημεία: Την παραχώρηση των Επτανήσων από την Αγγλία στην Ελλάδα, την εξυπηρέτηση του δανείου των 60 εκατομμυρίων φράγκων που είχε χορηγηθεί στην Ελλάδα επί Όθωνος, την απαγόρευση ενώσεως των στεμμάτων Ελλάδος και Δανίας και την αύξηση της ετήσιας βασιλικής χορηγίας κατά 24.000 λίρες (12.000 από Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία και 10.000 από τις προσόδους των Επτανήσων). Περιελήφθη επίσης ένας μυστικός όρος, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα απείχε από τη διεκδίκηση εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Πάλμερστον έκανε την ίδια πρόταση το 1860 στον Όθωνα, με αντάλλαγμα την παραχώρηση των Επτανήσων, αλλά εκείνος την απέρριψε.
Η Βασιλεία
Την 18η Οκτ. 1863, ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄ επιβαίνων της φρεγάτας «Ελλάς», πρώην «Αμαλίας», συνοδευόμενης από πολεμικά πλοία των προστάτιδων δυνάμεων, αφίχθηκε στον Πειραιά, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής. Την επομένη ορκίσθηκε ενώπιον των μελών της εθνοσυνελεύσεως και αναγνώσθηκε η προς τον λαό προκήρυξη του. Η απλότητα του ύφους του και η μετριοφροσύνη προκάλεσαν εξαίρετο εντύπωση. Εις τον πρώτο του λόγο καθόρισε την ελλαδική πολιτική του σε αντίθεση με την μεγαλοϊδεατική του Όθωνος. Η ιστορική δικαιοσύνη επιβάλλει την αναγνώριση στο πρόσωπο του Όθωνος, τον τελευταίο της δυναστείας των ρομαντικών, σε αντίθεση με τον ωμό ρεαλισμό του Γεωργίου. Την 27η Οκτ. 1867 νυμφεύθηκε την δεκαεξάχρονη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας, της δυναστείας Ρομανόφ, κατευθείαν απόγονο της βυζαντινής αυτοκράτειρας Ευφροσύνης Δουκίσσης Καματερίνας από την πλευρά της μητέρας της, με την οποία απέκτησε οκτώ παιδιά. Τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α΄ των Ελλήνων, τους πρίγκιπες: Γεώργιο, Νικόλαο, Ανδρέα (πατέρα του Δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου συζύγου της βασιλίσσης Ελισάβετ του Ην. Βασιλείου) και Χριστόφορο και τις πριγκίπισσες Αλεξάνδρα[4], Μαρία[5] και Όλγα. Ο Γεώργιος Α΄ βασίλευσε επί μία πεντηκονταετία, δολοφονηθείς την 18η Μαρτίου 1913 στην Θεσσαλονίκη. Ο Γεώργιος Α΄ βασίλευσε τηρώντας την προτροπή του πατέρα του: «Νὰ γίνεις τέλειος Ἕλληνας καί νὰ στηρίξεις τήν δύναμη σου ἐπί τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ». 
Αντγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς
Βιβλιογραφία
α. Σπύρου Β. Μαρκεζίνη, Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος, ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΑΙ ΤΕΧΝΑΙ Α.Ε Αθήνα 1966.
β. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., Αθήνα 1977.


[1] Ο τελευταίος Βασιλεύς της Δυναστείας του Όλντενμπουργκ, τον διαδέχθηκε ο Χριστιανός Θ΄ ένεκα ελλείψεως διαδόχου.
[2] Το πλήρες όνομα του ήταν: Πρίγκιπας Χριστιανός, Γουλιέλμος, Φερδινάνδος, Αδόλφος, Γεώργιος.  
[3] Ένα μήνα μετά την ενθρόνιση του Γεωργίου, ο πατέρας του έγινε βασιλεύς της Δανίας με το όνομα; Χριστιανός Θ΄. 
[4] Παντρεύτηκε τον Μέγα Δούκα Παύλο Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας.  Πέθανε αιφνιδίως μετά την γέννηση του δευτέρου παιδιού της σε ηλικία 21 χρονών. Το όνομα της δόθηκε στη γνωστή λεωφόρο των Αθηνών και στο ομώνυμο μαιευτήριο. 
[5] Σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Γεωργίου Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας, ο οποίος δολοφονήθηκε από του μπολσεβίκους το 1919. Παντρεύτηκε ξανά τον ναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη το 1922.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.