papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-07-10

Αναδρομικά λόγω ΣτΕ σε στελέχη ΕΔ και ΣΑ μέσω διαρροών από μερίδα του τύπου. Σάλπισμα σανού ή έρχονται εκλογές;

Στις 22 Φεβρουαρίου είχα γράψει ένα άρθρο [ΕΔΩ] με τίτλο "Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ - Όλες οι απαντήσεις περί αναδρομικών". Μετά την ανάλυση του θέματος, που αξίζει να ξαναδιαβάσετε, είχα καταλήξει στο εξής: «Με βάση την πρακτική του παρελθόντος, εκτιμάται ότι τα αναδρομικά θα δοθούν είτε από την παρούσα κυβέρνηση πριν τις εκλογές (μικρές πιθανότητες) ή από την επόμενη σε περίπτωση που κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο συνήθως φειδωλός σε προεκλογικές υποσχέσεις αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης, πριν να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του Πρακτικού του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ, δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει τα αναδρομικά σε βάθος πενταετίας.» Ίσως θα έπρεπε να καταλήξω σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα. Θα δοθούν από την παρούσα κυβέρνηση, πριν τις εκλογές, μόνο και μόνο επειδή το υποσχέθηκε η μελλοντική, αν δεν είναι και πάλι "σάλπισμα σανού". 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το άρθρο στην εφημερίδα "Δημοκρατία", το οποίο αναδημοσιεύεται από διάφορα blog και site, περιέχει και αρκετές ανακρίβειες. πχ (1) τα ποσά είναι τελείως διαφορετικά στους εν ενεργεία συναδέλφους και κατά πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά των εν αποστρατεία στελεχών. (2) Για τα εν αποστρατεία στελέχη οι μήνες επιστροφής είναι 77 [5 για το 2012, 12 για 2013, 12 για 2014, 12 για 2015, 12 για 2016, 12 για 2017 και 12 για 2018, ΣΥΝΟΛΟ 77 μήνες] και όχι 65 ή 53. (3) Ανακριβές αυτό που αναγράφεται για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το 2018, αφού είχε αναδρομικό χαρακτήρα από το 2017.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης


Ας δούμε τι γράφει το άρθρο από τα dikaiologitika.gr

Αναδρομικά για 250.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους αξιωματικούς – Τα νέα ποσά αφορούν 65 ολόκληρες μήνες
Καταβολή αναδρομικών χιλιάδων ευρώ ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στα περίπου 250.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και στους συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς.
Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία».
Πρόκειται για καταβολή των αναδρομικών που τους οφείλονται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία τους δικαίωνε όσον αφορά στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων που υπέστησαν με το νόμο 4093/2012.
Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους ένστολους αφορούν 65 ολόκληρες μήνες και εκτιμώνται από 2.665 ευρώ έως 12.805 ευρώ (καθαρά ποσά). Ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερα, αν ληφθούν υπόψη και ορισμένα επιδόματα που λάμβαναν προ του Αυγούστου του 2012 τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όταν ίσχυσαν οι παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές. περισσότερο από ποτέ οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, όπως αντίστοιχα και των Σωμάτων Ασφαλείας να πάρουν αυτά που δικαιούνται.
Αξίζει να σημειωθεί πως κανονικά η αναδρομική προσαρμογή θα έπρεπε να αφορά όχι 65 μήνες, αλλά 12 λιγότερους (53 μήνες), καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θεωρείται πως τέθηκε σε ισχύ το νέο ειδικό στρατιωτικό μισθολόγιο. Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέτυχε, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, να αμείβονται τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και κατά τη διάρκεια του 2017 με το πρότερο καθεστώς και τελικά να ισχύσει το νέο μισθολόγιο από τις αρχές του 2018.
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/215866/anadromika-se-250-000-stratiotikoys-astynomikoys-pyrosvestes-limenikoys-kai-apostratous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.