papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2019-04-17

Ρένα Καραλαριώτου: «Πάμε τη Λάρισα Μπροστά με υπευθυνότητα και συνεργασία...»


Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθερία», Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Κακάρα.
  • «Ισχυρό μήνυμα αλλαγής και ισχυρή εντολή από την 1η Κυριακή δίνουν οι πολίτες», τονίζει η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων
«Ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και συνεργασία, χωρίς να υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε –αυτά είναι τα στοιχεία του προγράμματός μας, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις», τονίζει η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου μιλώντας σήμερα στην «Ε». Με τις δημοτικές εκλογές να απέχουν κάτι λιγότερο από πενήντα ημέρες, η κ. Καραλαριώτου υπογραμμίζει πως το έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι, ουσιαστικά, «αόρατο» και πως το δίλημμα των εκλογών, για τους πολίτες, είναι αν θα προχωρήσει η πόλη μπροστά ή αν θα χαθούν άλλα τέσσερα χρόνια. Οι πολίτες, υπογραμμίζει η κ. Καραλαριώτου «θεωρούν ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να εκλεγεί μια άλλη κυβέρνηση και για την πόλη, να εκλεγεί ένας νέος Δήμαρχος, ο οποίος θα είναι ικανός να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μου», ενώ στο ερώτημα για το δίλημμα που θα κρίνει τις εκλογές της 26ης Μαΐου εκπρ τονίζει με έμφαση πως «στο δικό μας σχέδιο πρωταγωνιστής γίνεται ο πολίτης. Με ισότιμη ανάπτυξη όλων των συνοικιών. Η δική μας δέσμευση είναι η απόφαση μας να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και να είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τους πολίτες καθώς με όλους τους θεσμικούς φορείς. Χωρίς αποκλεισμούς». 

Κυρία Καραλαριώτου μας χωρίζει, σχεδόν ένας μήνας από τις εκλογές του Μαΐου και επειδή η εκστρατεία σας κορυφώνεται σιγά – σιγά, ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά μηνύματα που λαμβάνετε από τις μέχρι τώρα επαφές σας;
Από την επαφή μου με τους πολίτες του Δήμου Λάρισας διαπιστώνω ότι έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα πολιτικής και δημοτικής Αλλαγής, που διαπιστώνει κανείς σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Οι πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι σήμερα, 4,5 χρόνια μετά, τα πράγματα στο Δήμο Λαρισαίων παρέμειναν στάσιμα ή έγιναν χειρότερα. Θεωρούν ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να εκλεγεί μια άλλη κυβέρνηση και για την πόλη, να εκλεγεί ένας νέος Δήμαρχος, ο οποίος θα είναι ικανός να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μου.

Ποιο νομίζετε πως είναι το δίλημμα που θα κρίνει τις εκλογές της 26ης Μαΐου;
Οι πολίτες στις εκλογές της 26ης Μαίου θα κληθούν να επιλέξουν αν θα προχωρήσουμε ως Δήμος μπροστά, ή αν θα παραμείνουμε στάσιμοι. Θα επιλέξουν αν θα εκλέξουν μια νέα Διοίκηση που θα μπορεί να κάνει έργο και να δώσει επιτέλους λύσεις σε όσα μας ταλαιπωρούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, ή αν θα αφήσουμε να χαθούν τέσσερα ακόμη χρόνια, επιλέγοντας πρόσωπα και πολιτικές που δοκιμάστηκαν κι απέτυχαν. Στο δικό μας σχέδιο πρωταγωνιστής γίνεται ο πολίτης. Με ισότιμη ανάπτυξη όλων των συνοικιών. Η δική μας δέσμευση είναι η απόφαση μας να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και να είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τους πολίτες καθώς όλους τους θεσμικούς φορείς. Χωρίς αποκλεισμούς. 

Εσείς ταυτίζετε τον κ. Καλογιάννη με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καλογιάννης υπενθυμίζει πως λάβατε το χρίσμα από τη ΝΔ. Η αντιπαράθεση είναι μεταξύ της Ρένας Καραλαριώτου και του Απόστολου Καλογιάννη, αφορά στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε προγραμματικές διαφορές των δυο παρατάξεων; 
  • «Πιστεύω στο έργο, στην ουσία της πολιτικής. Στο DNA της παράταξης που εκπροσωπώ βρίσκονται ψηλά τα στοιχεία της ευθύνης και της συνέπειας»
Με τον κ. Καλογιάννη διαφέρουμε σε επίπεδο αρχών κι αξιών. Αλλά και σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής. Εγώ πιστεύω στο έργο, στην ουσία της πολιτικής. Εκπροσωπώ μια παράταξη που στο DNA της βρίσκονται ψηλά τα στοιχεία της ευθύνης και της συνέπειας. Ο κ. Καλογιάννης, αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια, ανήκει στον πυρήνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που επένδυσαν στο λαϊκισμό και τον διχασμό της κοινωνίας για να πετύχουν την πολιτική τους ανέλιξη. Ανήκει σε αυτούς που παρέδωσαν με ευκολία την Μακεδονική Γλώσσα και την Μακεδονική Εθνότητα στους γείτονές μας. Αλλά και κάτι ακόμα. Ανήκει σε αυτούς που φεύγουν και ανήκω σε αυτούς που έρχονται.

Οι σημερινές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατέρχονται εκ νέου στις εκλογές. Εσείς ενώσατε τη ΝΔ, ενώ αυτή τη φορά ο κ. Διαμάντος κατέρχεται στις εκλογές με την παράταξη Καλογιάννη…
Επέλεξε τη συμπόρευση με την παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοτική αρχή του μηδενικού έργου. Με τους πολιτικούς εκφραστές του λαϊκισμού και του διχασμού, με αυτούς που πρόδωσαν τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Οι πολίτες θα τον κρίνουν.

Εκτιμάτε ότι, λόγω και των αρκετών σχημάτων, θα απαιτηθεί και δεύτερη Κυριακή;
Διεκδικούμε την πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή. Διότι είναι κρίσιμο για την πόλη ο νέος Δήμαρχος να έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • «Όταν ο Δήμος εισπράττει κάθε χρόνο πάνω από 14 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη, δικαιούμαστε, ως πολίτες, καλύτερες υπηρεσίες»
Για να μπορεί να διοικηθεί ο Δήμος, για να μπορούμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο μας στη βάση προγραμματικών συμφωνιών κι όχι υπό το βάρος μετεκλογικών εκβιασμών. Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευσή μας είναι να συνεργαστούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων.

Ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή έχετε πει αρκετές φορές ότι δεν έχει πρόγραμμα…
Ο κ. Καλογιάννης δίνει υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά το έργο του είναι ουσιαστικά αόρατο. Χρειάστηκε 5 χρόνια για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας Λάρισας, το οποίο ενώ προβλέπει πάνω από 300 παρεμβάσεις και έργα, αυτός κατάφερε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει μόλις τρία (3).
Επί 2,5 χρόνια τάζει λύσεις για τις γραμμές του ΟΣΕ και δεν έγινε τίποτα. Επί 5 χρόνια τάζει πλατεία στον Ιπποκράτη και συνεχίζει να χλευάζει τους κατοίκους. Επί 5 χρόνια δεν μπόρεσε να βάλει φανάρια και να φτιάξει διαβάσεις πεζών στην οδό Γρ.Λαμπράκη για να διασχίζουν οι πολίτες με ασφάλεια μία από τις πιο κεντρικές αρτηρίες της Λάρισας! Έχει υποσχεθεί σε γονείς και δασκάλους ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους κι υπάρχουν ακόμη νηπιαγωγεία όπου εκατοντάδες παιδάκια μοιράζονται μια τουαλέτα!
Όταν ο Δήμος εισπράττει κάθε χρόνο πάνω από 14 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη, μας αξίζουν και δικαιούμαστε καλύτερες υπηρεσίες καθαριότητας, καλύτερα συντηρημένα πάρκα, επαρκέστερο φωτισμό.
Η διαφάνεια έμεινε στα χαρτιά. Η δέσμευση Καλογιάννη ότι επί ημερών του δεν θα γίνει καμία απευθείας ανάθεση, αποδείχθηκε ψεύτικη. Έκανε το 2018 και μόνον από την Τεχνική Υπηρεσία απευθείας αναθέσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ! Το Αρχαίο Θέατρο και η ανάδειξη του Πηνειού, δύο μεγάλα έργα που συνδέονται με την ταυτότητα της πόλης, το μεν πρώτο το παραπέμπει για το μέλλον, το δε δεύτερο δεν το έχει καν στο σχεδιασμό του. Το μέτριο δεν μας αξίζει.

Εφόσον κερδίσετε τις εκλογές, ως νέα δημοτική αρχή, σε ποιο σκέλος πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;
Θέλουμε να πάμε τη Λάρισα μπροστά και γνωρίζουμε καλά πως αυτό μπορεί να γίνει με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα και συνεργασία, χωρίς να υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις
Θέλω να αναφερθώ σε ορισμένες από αυτές. Για την επίλυση του Κυκλοφοριακού άμεσα προχωρούμε στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων
  • «Έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα πολιτικής και δημοτικής Αλλαγής, που διαπιστώνει κανείς σε κάθε γειτονιά»
παραχώρησης στα δύο δημοτικά πάρκινγκ στο Κέντρο, με σκοπό να διατεθούν δωρεάν θέσεις στους εργαζόμενους και στους εμπόρους, δημιουργούμε νέες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο και στις γειτονιές. Με προγραμματικές συμβάσεις με τη Αστική Συγκοινωνία μειώνουμε στο μισό την τιμή του αστικού εισιτηρίου και επιδιώκουμε πυκνότερες και φθηνότερες υπηρεσίες μεταφοράς, για τους Δημότες. Προχωρούμε στη σταδιακή υλοποίηση του ΣΒΑΚ, με διαρκή επικαιροποίησή του, ώστε να μη δημιουργείται «έμφραγμα» στην πόλη.

Στην Καθαριότητα, θέλουμε τη Λάρισα πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση, με εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή –οι πολίτες θα ανακυκλώνουν στη γειτονιά τους χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό, σε ειδικά σημεία.

Στην Καθημερινότητα του Πολίτη, μετατρέπουμε τον Δήμο Λάρισας σε Ψηφιακό Δήμο –εξοικονομώντας πόρους. Δίνουμε πρόσβαση στους πολίτες ΑμΕΑ, στα πεζοδρόμια και σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Στηρίζουμε την εργαζόμενη οικογένεια, με λειτουργία Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών σε κάθε γειτονιά. Δημιουργούμε σε κάθε συνοικία τα Κέντρα Καθημερινότητας και ΚΕΠ Υγείας. Δημιουργούμε περισσότερο πράσινο, με την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κοινόχρηστων χώρων και βάζουμε μπροστά την αναγέννηση του Αισθητικού Άλσους, που είναι παρατημένο.

Δημιουργούμε συνεργεία άμεσης επέμβασης σε κάθε συνοικία για να μπορεί ο Δήμος να ανταποκρίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια στα αιτήματα καθημερινότητας του Πολίτη. 

Κομβικής σημασίας στο πρόγραμμά μας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του Πηνειού και του Αρχαίου Θεάτρου, ως βασικών στοιχείων της ταυτότητας της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.