papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2019-08-10

Στιγμές Ελληνικής Ιστορίας {Τάσος Ισαάκ - Σολωμός Σολωμού}





Ήταν τον Αύγουστο του 96, πριν από 18 χρόνια, όταν σε εκδήλωση αντικατοχικής διαδήλωσης, ο Τάσος Ισαάκ βρέθηκε στο κέντρο των γεγονότων, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο, ο οποίος δεχόταν τα χτυπήματα των Τούρκων, στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου. Γύρω του μαζεύτηκε ένα ασκέρι μανιασμένων «Γκρίζων Λύκων», που χτυπούσε ανελέητα. 

Το ημερολόγιο έδειχνε, 11 Αυγούστου 1996, όταν το αίμα του πότιζε το δέντρο της ελευθερίας. O Τάσος Ισαάκ, από το Παραλίμνι, έφυγε 24 χρονών και όπως όλοι οι ήρωες τα αψήφησε όλα. Πίσω του, άφησε σύζυγο, γονείς και αδελφές. H γυναίκα του ήταν έγκυος και στις 17 Σεπτεμβρίου 1996 έφερε ένα πανέμορφο κοριτσάκι που πήρε το όνομα του ήρωα, που ποτέ της όμως, δε θα γνώριζε. 
Μετά από τρείς μέρες, στις 14 Αυγούστου 1996, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσει στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της θυσίας του. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Από το χώρο αυτό θα ξεκινούσε για την αθανασία ένας άλλος ήρωας ο Σολωμός Σολωμού, που ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους βγήκε μπροστά από τους διαδηλωτές, πέρασε στη νεκρή ζώνη και ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Κάποιοι προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Ο Σολωμός όμως είχε πάρει ήδη την απόφασή. Oι Tούρκοι δεν το πιστεύουν, μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι γίνεται μπροστά στα μάτια τους, ο Σολωμός έχει φτάσει ήδη τη σημαία. Αγέρωχος, με το τσιγάρο στα χείλη, χαμογελαστός απέναντι στο χάρο. Όπως λέει στους στίχους του ο Άλκης Αλκαίος: 
Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι
με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη
στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι
πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι.
Ο Σολωμός είχε ήδη πάρει πια έναν άλλο δρόμο. Αυτόν που λίγοι ζωντανοί μπορεί να νιώσουν. Ήταν μόλις 26 χρονών, από το Παραλίμνι. Μετά από συντονισμένες ενέργειες ομάδα ανακριτών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης και ζητήθηκε βοήθεια για τη σύλληψή τους από την Iντερπόλ. Ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού. Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη, παρ’ ότι οι δολοφόνοι ήταν γνωστοί και επώνυμοι. Κανείς ποτέ δεν επεδίωξε να συλληφθούν, ούτε από όσα γνωρίζω τέθηκε ποτέ σαν προαπαιτούμενο η παράδοσή τους στις Κυπριακές αρχές από τις Τουρκοκυπριακές, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, όπως κατά καιρούς έχουν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών για διάφορα θέματα. Αρκετοί, εκείνη την εποχή, κάνοντας κριτική στις πράξεις αυτών των παλληκαριών, τα κατηγόρησαν από τον αναπαυτικό τους καναπέ, βλέποντας το δελτίο ειδήσεων μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού τους, ότι: Τα ήθελαν και τα ‘παθαν. «Δεν έμενε στο σπίτι του με την ετοιμόγεννη γυναίκα του, τι ήθελε τις διαδηλώσεις και τους ηρωισμούς». Και ο άλλος που πήγαινε ξεσυλλόγιαστος μέσα στο στόμα του λύκου!! Τρελοί ήταν; Είχαν ξεχάσει βέβαια ότι εξαιτίας ΚΑΠΟΙΩΝ τέτοιων τρελών, λίγων ή πολλών, δεν έχει σημασία μπορούσαν ανενόχλητοι και ασφαλείς, να κάνουν τα σχόλιά τους από το σαλόνι του σπιτιού τους σε μια ελεύθερη χώρα, που σήμερα ονομάζεται Ελλάδα και αυτοί Έλληνες. Γιατί αν δεν υπήρχαν κατά καιρούς τέτοιοι τρελοί, θα ζούσαν χωρίς Πατρίδα σήμερα και είναι σίγουρο ότι θα γύριζαν το κεφάλι, όταν θα άκουγαν τη λέξη «γκιαούρης». O Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, όμως, πέρασαν στην αιωνιότητα, πλάι στο Λεωνίδα, τον Καραϊσκάκη, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον κάθε Έλληνα που έδωσε τη ζωή του για τη μάνα Πατρίδα. 
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.
Tου Δημήτρη Σ. Δραγανιδάκη, τ. προέδρου της Λ.Ε.Κ. Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.