papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2014-12-07

Προκλητικός (και) στο Μαξίμου ο Νταβούτογλου!

Με το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» να παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί αν δεν σταματήσουν «οι μονομερείς έρευνες» για εξόρυξη φυσικού αερίου των Κυπρίων, αμφισβητώντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας και αεροσκάφη - ελικόπτερα της Άγκυρας να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, έφτασε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όπου αφίχθη λίγο μετά τις 15.30 συνοδεία εννέα υπουργών (τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βασίλης Κικίλιας), μετέβη...
απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Τα Συμβούλια Συνεργασίας ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας» ήταν η πρώτη φράση-μήνυμα του Κάρολου Παπούλια.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε λέγοντας ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει». Προσκάλεσε μάλιστα τον Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την Αγκυρα. «Εξήντα δύο χρόνια πέρασαν από την τελευταία επίσκεψη του αρχηγού του κράτους σας στη χώρα μου» είπε. Αμέσως μετά ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από ελληνικής πλευράς, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για τις προκλήσεις της Αγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, με την επισήμανση ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν το κλίμα καλής γειτονίας. Συζητήθηκε και το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι επέμειναν στις αξιώσεις που εγείρουν σε βάρος της Κύπρου, ζητώντας επί της ουσίας συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και απαίτησαν να επανέλθει η κυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αποσυρθεί το «Barbaros». Τις θέσεις της Άγκυρας κατέστησε σαφείς προκαταβολικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι το ερευνητικό σκάφος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ αν δεν διασφαλιστούν και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Όσον αφορά στο Αιγαίο, έκαναν λόγο για «θάλασσα ειρήνης», όταν όμως ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο στη Χίο και στο Καστελόριζο αντίστοιχα. Τέθηκε επίσης από την τουρκική πλευρά και το θέμα της μειονότητας της Θράκης.
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας το βράδυ απηύθυναν χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος - Τουρκίας, ενώ σήμερα το πρωί θα προεδρεύσουν στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος.
Ανδρέας Κούτρας, Νίκος Σταυρουλάκης
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.