papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2020-04-05

Όλυμπος, Δευκαλίων και Δαυίδ οι ονομασίες των Ειδικών Πυροσβεστικών Αρμάτων που κατασκεύασε το 304 ΠΕΒ. Το Δαυίδ το είδαμε στις Καστανιές...

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Διαβάζοντας το πολύ ωραίο άρθρο για το ειδικό πυροσβεστικό άρμα που χρησιμοποιήθηκε στον Έβρο του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη [ΕΔΩ], συμπληρώνω κάποια επιπλέον στοιχεία και ως Απόστρατος Αξιωματικός του Τεχνικού Σώματος. Υπόψη ότι το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό όλων των Στρατιωτικών Εργοστασίων έχουν προβεί σε μικρής ή μεγάλης εμβέλειας κατασκευές, πατέντες και ιδιοκατασκευές προς ωφέλεια της χώρας μας. Συγχαρητήρια στο 304 ΠΕΒ


Το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (ΠΕΒ) λοιπόν έχει κατασκευάσει κατά την περίοδο 2014 - 2017, παράλληλα με τη συνήθη παραγωγή,  τρία πυροσβεστικά άρματα για χρήση στα πεδία βολής αρμάτων. Γι αυτό το λόγο, χρησιμοποιήθηκε άρμα τύπου LEO1 GR από τα οποία αφαιρέθηκε ο πύργος και τοποθετήθηκε δεξαμενή νερού. Χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτές νερού, αρχικά από «κανόνι» πυροσβεστικής και αργότερα εκτοξευτής της εταιρείας ZIEGLER, που τοποθετήθηκε στο χώρο του αφαιρεθέντος πύργου, υπό της δεξαμενής. Η δεξαμενή είναι χωρητικότητας 12 τον. με αντιπαφλαστικά διαμερίσματα. 

Ο χειρισμός του εκτοξευτή γίνεται μέσω ηλεκτρικού πίνακα, με χειριστήριο τύπου joystick και δύναται να κάνει ρίψεις νερού με ρυθμιζόμενη δέσμη σε απόσταση που φτάνει στο μήκος των 50m με παροχή 1.600 λίτρα/λεπτό και πίεση 10 ατμόσφαιρες. Η αντλία νερού είναι επίσης της εταιρείας ZIEGLER, η οποία λαμβάνει κίνηση από το συγκρότημα ισχύος του άρματος μέσω μηχανικού συμπλέκτη που προέρχεται από άρμα LEO1ST και γραναζοκιβωτίου μετάδοσης. 

Η υπερκατασκευή, περιλαμβάνει επίσης ηλεκτροκίνητο εκτυλικτήρα χειροκίνητου κρουνού, ερμάριο παρελκομένων και δίκτυο σωληνώσεων ψεκασμού νερού μέσω μπεκ για αυτοπυροπροστασία.
Οι ονομασίες που δόθηκαν στα τρία αυτά ειδικά πυροσβεστικά  άρματα είναι είναι «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» και «ΔΑΥΙΔ», που όμως δεν επιλέχθηκαν στην τύχη. 
Για το «ΟΛΥΜΠΟΣ», δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο πως και γιατί πήρε αυτή την ονομασία.
Για το «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στη Θεσσαλία την εποχή που βασίλευε ο Δευκαλίων μετά τον κατακλυσμό του Δία οι μόνοι που επέζησαν ήταν αυτός και η σύζυγός του. Ήταν αυτοί που για να δημιουργηθεί και πάλι το ανθρώπινο γένος πέταγαν πέτρες και μεταμορφώνονταν σε άνδρες και γυναίκες. Από την πρώτη πέτρα του Δευκαλίωνα προέκυψε ο Έλληνας. Η ετοιμολογία δε του ονόματος ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ προκύπτει ως εξής. ΔΕΥΩ=μουσκεύω μέ νερό, ἐξ'ού καί ἀρδεύω ἐΚΑΛήφθη ΙΩΝ=αυτός που πορεύεται, ἐκ τοῦ εἶμι=πορεύομαι (ὄχι το εἰμι=εἶμαι), ἡ μετοχή του ἰών.
Για το «ΔΑΥΙΔ», για όσους γνωρίζουν από κοντά το 304 ΠΕβ δεν χρειάζονται λόγια. Για τους υπόλοιπους να πούμε ότι εντός του Στρατιωτικού Εργοστασίου υπάρχει το εκκλησάκι του Οσίου Δαυίδ και ότι η Αγία Κάρα του Οσίου επισκέπτεται ανελλιπώς τα τελευταία είκοσι ένα  (21) έτη το Εργοστάσιο και τυγχάνει της αποδοχής του συνόλου του εργαζόμενου προσωπικού και της ευρύτερης κοινωνίας. Δείτε κι ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.