papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2014-10-05

Τα επικρατέστερα σενάρια για αποκατάσταση βασικών μισθών εν ενεργεία Στελεχών ΕΔ και ΣΑ λόγω αποφάσεων ΣτΕ

Είναι γεγονός πλέον ότι το σχέδιο νόμου για την επαναφορά ποσοστού των βασικών (μικτών) μισθών και συντάξεων είναι έτοιμο και πιθανόν εντός της ερχόμενης εβδομάδας να κατατεθεί στη βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Έχουν ακουστεί πολλά και όσο πλησιάζει η ημέρα τα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο αλλά και οι αναφορές στα τηλεοπτικά κανάλια πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Μέχρι σήμερα δεν είχα αναδημοσιεύσει καμία σχετική είδηση επί του υποτειθέμενου νέου ειδικού μισθολογίου αρνούμενος να συμμετάσχω στη διαμόρφωση εχθρικού κλίματος του ελληνικού λαού προς τις ΕΔ και τα ΣΑ.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται κατά βαθμό: (1) Ο βασικός μισθός των εν ενεργεία συναδέλφων, του Ιουλίου 2012, του ισχύοντος λόγω του ν.4093/2012 και η μείωση που υπέστησαν σε ευρώ. (2) Ο βασικός μισθός στο 70%, στο 60%, στο 50%, στο 40% του Ιουλίου 2012 και η αποκατάσταση ή επιστροφή (όχι αύξηση) σε ευρώ. Τα σενάρια που εγγράφησαν μέχρι σήμερα στις εφημερίδες ήταν της τάξεως του 40 έως 50% πλην όμως όποιος μελετήσει με προσοχή και νηφαλιότητα τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Τριμελούς Συμβουλίου, είναι δύσκολο έως αδύνατο αυτά να γίνουν αποδεκτά. Γι αυτό το λόγο πρόσθεσα τα ποσοστά επιστροφής 60 και 70%. Απ' ότι φαίνεται το ίδιο θα ισχύσει και για τα αναδρομικά. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αναφερόμενα ποσά είναι μικτά και όχι καθαρά. Από αυτά όπως είναι φυσικό θα αφαιρεθούν οι αυξήσεις των πάσης φύσεως κρατήσεων. 
Επικρατέστερα σενάρια αποκατάστασης βασικού μισθού εν ενεργεία στελεχών ΕΔ και ΣΑ λόγω σχετικών αποφάσεων ΣτΕ
Σε ότι αφορά τους αποστράτους ο υπολογισμός της βασικής (μικτής) σύνταξης απαιτεί περαιτέρω υπολογισμούς και θα γίνει προσπάθεια να αναλυθεί δια παραδείγματος τις επόμενες ημέρες. Υπόψη ότι τα καθαρά ποσά επιστροφής μηνιαίως για τους αποστράτους θα είναι πολύ μικρά συγκρινόμενα με αυτά των εν ενεργεία συναδέλφων επειδή ο νόμος 4093/2012 εμπεριέχει για εμάς δύο μειώσεις εκ των οποίων μόνον η μία κρίθηκε αντισυνταγματική.

5 σχόλια:

  1. Θα μπορούσατε να μας υπενθυμίσετε ποιες είναι οι 2 μειώσεις που αφορούν τους αποστράτους και ποια από τις δύο είναι η αντισυνταγματική (η οποία λογικά δεν θα εφαρμοστεί επομένως μιλάμε για 1 μόνο μείωση); Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αντισυνταγματική αυτή που διαμόρφωσε το βασικό μισθό των εν ενεργεία και μέσω αυτής αναπροσαρμόσθηκε η σύνταξη των αποστράτων και
    η μη αντισυνταγματική αυτή που φαίνεται στην ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Β.3. του ν.4093/2012 και έχει ως εξής:
    α. Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων και μερισμάτων, άνω των 1.000 ευρώ, που
    καταβάλλονται από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία, μειώνεται ως εξής: Για συνολικό ποσό σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων:
    αα. Άνω των 1.000,00 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
    ββ. Από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
    γγ. Από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό
    που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
    β. Για τον προσδιορισμό του ποσοστού μείωσης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης ή των μηνιαίων βασικών συντάξεων όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2012 μετά την τυχόν πα−
    ρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 14 του άρθρου 2
    του ν. 4002/2011, καθώς και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 1
    του ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του ν. 4051/2012.
    γ. Σε περίπτωση συρροής συντάξεων το ποσό της μείωσης επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα
    και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα.
    δ. Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, γενικά, οι οποίοι είναι ανίκανοι για
    την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω, καθώς και τα πρόσωπα της
    περίπτωσης β΄της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεχίζουν να μας δουλεύουν κανονικά κι εμείς τους ανεχόμαστε. Ως πότε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά την κατάθεση του Προυπολογισμού ,που προβλέπει μερική αποκάσταση των συντάξεων , με αναδρομική ισχύ από Ιούλιο 2014 , έχουμε το δικαίωμα αγωγών ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή πρόκειται για ερώτηση χωρίς χαρακτηρισμούς, παραβαίνω το ανώνυμο και απαντώ: Φυσιολογικά μπορούμε. Καλό είναι όμως να αναμένουμε τι θα πει το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ. Θα πρέπει η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει με πειστικό τρόπο. Προσωπικά πιστεύω ότι δύσκολα θα το πράξει. Οψόμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.