papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-01-24

Επί… τάπητος το συριακό ζήτημα - Κεντρικός ομιλητής ο διεθνολόγος Ι. Παπαφλωράτος

Του Δημήτρη Βάλλα / www.eleftheria.gr
«Το συριακό, είναι μια πολύπλοκη υπόθεση που ξεκινά από το 2011 με σκοπό την ανατροπή του νομίμου προέδρου της Συρίας Άσαντ, ο οποίος όμως στηρίζεται σε μια μειονότητα θρησκευτική τους Αλαουίτες. Αυτοί...
είναι μουσουλμάνοι σιίτες και είναι ο μεσαίος πόλος του άξονα Τεχεράνης - Συρίας - Χεσμπολάχ στο Λίβανο. Είναι το μοναδικό σημείο που μπορεί να σπάσει αυτός ο άξονας και αυτόν τον άξονα δεν θέλει να τον σπάσει μόνο το Ισραήλ, αλλά και άλλες αραβικές χώρες, κυρίως σουνιτικές, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ».
Διεθνολόγος, νομικός, καθηγητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας και του Λαϊκού Πανεπιστήμιου, ο Δρ. κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λάρισας χθες βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο. Ο κ. Παπαφλωράτος εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στη Συρία αναλύοντας γεγονότα και καταστάσεις που λίγοι πραγματικά γνωρίζουν. Ο ίδιος στη συνέχεια θα μας πει…
* Για επέμβαση Ρώσων:
- «Πράγματι με την επέμβαση των Ρώσων, είχαμε ανακατάληψη πολλών πόλεων, όμως επειδή το ISIS έχει μεγάλο οικονομικό υπόβαθρο, γι’ αυτό ακριβώς μπορεί και ανθίσταται. Επίσης από πίσω κρύβονται διάφοροι κροίσοι στα κρατίδια του Κόλπου, Σαουδάραβες, Καταριανοί, και πιθανότατα οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους. Τώρα βέβαια κατά την άποψή μου όλα εξαρτώνται από τα ανταλλάγματα που θα πάρει ο Πούτιν. Εάν πάρει αυτά που θέλει, δεν αποκλείεται να αδειάσει τον Άσαντ και να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με ανθρώπους του Άσαντ, αλλά χωρίς τον Άσαντ. Ακόμα όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε και το τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για τριχοτόμηση της ΣυρίαςΑυτά τα κράτη θα είναι σε μια αρχικά ομοσπονδιακή μορφή, που στο πέρασμα του χρόνου θα διαλυθεί. Αυτά είναι όλα σενάρια επί χάρτου και όλα μπορούν να αλλάξουν αν για παράδειγμα έχουμε την εκλογή ενός άλλου προέδρου στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
* Για νέο κουρδικό κράτος:
- «Υπάρχει ήδη ένα ντε φάκτο κουρδικό κράτος στο Ιράκ. Εάν τώρα δημιουργηθεί ένα άλλο κράτος ή κρατίδιο, αυτόνομο ή ανεξάρτητο στη Βόρεια Συρία, τότε λείπει ο μεσαίος κρίκος, δηλαδή οι Κούρδοι της Τουρκίας που θα έχουν ως σημείο αναφοράς τα δύο άλλα γειτονικά κράτη και θα θέλουν με εντονότερο τρόπο να αποκτήσουν περαιτέρω δικαιώματα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι το μόνο που παραμένει αναπαλλοτρίωτο. Έτσι αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο θέμα της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους στο έδαφός της».
* Η στάση της Ελλάδος:
- «Η μικρή Ελλάδα για την ώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Λόγω, της οικονομικής αδυναμίας είναι δύσκολο να παίξει ενεργότερο ρόλο παρακολουθούμε από κοντά και ιδιαίτερα τις κινήσεις της Άγκυρας που δεν περιορίζονται μόνο εκεί».
* Για το προσφυγικό:
- «Το προσφυγικό, ή μεταναστευτικό, είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον γιατί υπάρχουν εκατομμύρια που περιμένουν να φύγουν και από τις ακτές του Λίβανου, αλλά και από τις ακτές της Τουρκίας για τη Δύση. Αυτοί που φεύγουν είναι κυρίως άμαχοι και ανήκουν και στα τρία στρατόπεδα. Είναι του Άσαντ που δεν θέλουν να πολεμήσουν άλλο, λιποτάκτες, είναι της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που υφίσταται ήττες στα πεδία των μαχών, αλλά και τζιχαντιστές που ξυρίζουν το μούσι και προσπαθούν να περάσουν στη Δύση για να συνεχίσουν τον αγώνα επί… εχθρικού εδάφους».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλοί Λαρισαίοι, ενώ παρευρέθηκαν ακόμα εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Λάρισας, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Παπαδημόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς, του ΑΤΑ, πρόεδροι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών και Συνδέσμων, πολλοί αξιωματικοί εν ενεργεία, ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κων Λάρισας κ. Απ. Βερέμης, ενώ χαιρετιστήριο τηλεγράφημα στην εκδήλωση απέστειλε και ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.