papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-05-19

Ποιος Υπουργός πρώτα ψηφίζει και μετά έχει απορίες;

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Όπως γνωρίζουμε ο ν.4387/2016 ψηφίσθηκε ΜΟΝΟ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Φυσικά μεταξύ αυτών ήταν και ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος αλλά και ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Βίτσας. Σύμφωνα με το ΜΤΣ [ΕΔΩ] οι ετήσιες απώλειες εσόδων με τιμές 2015 θα ανέλθουν στο ποσό των 13,5 εκατ. ευρώ. Πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι ο κ. ΥΕΘΑ δεν αποδέχθηκε εισήγηση του ΣΤ' τμήματος του ΝΣΚ με την οποία γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι με το άρθρο 47 καταργείται η κράτηση 4% υπέρ Μετοχικών Ταμείων Ενόπλων Δυνάμεων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 

12 Μαΐου 2016 ψηφίσθηκε από ΥΕΘΑ κ. Καμμένο: Νόμος 4387/2016: Άρθρο 47 - Μετοχικά Ταμεία «1. Η χορήγηση παροχών από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων. Αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με εξαίρεση τους πόρους έκτακτης χρηματοδότησης των μερισμάτων των εν δυνάμει μερισματούχων, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»
28 Νοεμβρίου 2016 ρωτά το ΥΠΕΘΑ το ΝΣΚ «'Εάν με τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 47 του ν.4387/2016 καταργήθηκε η κράτηση ύψους 4% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, η οποία διενεργείται στις πάσης φύσεως δαπάνες προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 7 του ν.δ. 3981/1959 και τις καταστατικές διατάξεις των μετοχικών Ταμείων, ιδίως στις περιπτώσεις που η κράτηση βαρύνει το Δημόσιο και όχι τον προμηθευτή.»
22 Φεβρουαρίου 2017 το ΝΣΚ γνωμοδοτεί: «Κατ' ακολουθία των ανωτέρω στο τεθέν ερώτημα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΣΤ' τμήμα)  γνωμοδοτεί ομόφωνα ως εξής: Με το άρθρο 47 του ν.4387/2016, καταργείται η κράτηση ύψους 4% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, η οποία διενεργείτο στις πάσης φύσεως δαπάνες προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, και μάλιστα ανεξαρτήτως του προσώπου (Δημοσίου ή προμηθευτή) που επιβαρύνεται με την κράτηση αυτή.»
25 Απριλίου 2017 ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος δεν αποδέχεται τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ και προβαίνει στην υποβολή ερωτήματος στην Ολομέλεια του ΝΣΚ (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν.3086/2002.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εάν ο κ. ΥΕΘΑ ενδιαφερόταν πραγματικά για τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ και του 68% της ΕΛΑΣ θα έπρεπε ως εταίρος της συγκυβέρνησης:
(1) Να πιέσει το 2016 να μην συμπεριληφθεί το εν λόγω άρθρο 47 στο ν.4387/2016. Δεν το έπραξε. Αδράνησε; Αδιαφόρησε; Το μόνο που δε μπορεί να ισχυρισθεί ήταν ότι δεν το ήξερε. Εγκαίρως είχε επισημανθεί από τον Απρίλιο του 2016 [ΕΔΩ] από μερικούς συναδέλφους, αλλά...
(2) Να απαιτήσει σε δεύτερο χρόνο την κατάργηση του εν λόγω άρθρου ή τροποποίηση του ώστε να φαίνεται καθαρά ότι δεν αφορά τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Δεν το έπραξε. Είχε επισημανθεί [ΕΔΩ] και [ΕΔΩ]...
Όσα ο κ. ΥΕΘΑ τώρα πράττει είναι ημίμετρα και απλώς καθυστερούν την εφαρμογή του άρθρου 47 του ν.4387/2016 ή όπως λέει ο Ελληνικός λαός «Στάχτη στα μάτια». Τόσο απλό... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.