papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-06-12

Δείτε τι απάντησε η ΓΓ Πρωθυπουργού στο αίτημα συνάντησης του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α και φορέων εργαζομένων και συνταξιούχων

Τέλος Απριλίου αιτήθηκε ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α σε συνεργασία με φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων (όχι μόνον ΕΔ και ΣΑ) συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό κ. Τσίπρα Αλέξη. Αντί για συνάντηση λήφθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού μία απάντηση, που γεννά ερωτήματα αν έχουν καταλάβει τι ζητά ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α και οι 10άδες φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων. Στην ουσία επαναλαμβάνει τι αναφέρουν το άρθρο 12 του ν.4387/2016 (συντάξεις χηρείας), και το άρθρο 4 του ιδίου νόμου (ποιοι εξαιρούνται από τον ΕΦΚΑ).
ΑΠΟ: Σταύρος Παναγιωτίδης, Προϊστάμενος Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
Λάβαμε την επιστολή σχετικά με θέματα που άπτονται των συντάξεων χηρείας. Γενικότερα σημειώνουμε τα εξής:
Οι παλαιές συντάξεις χηρείας δεν επηρεάζονται με τους ίδιους όρους που θα καταβληθούν και οι συντάξεις για θανάτους που επήλθαν μέχρι την 12/05/2016. Ούτε καταργούνται ούτε περικόπτονται.
Η σύνταξη του θανόντος καταμερίζεται στον επιζώντα σύζυγο και στα ορφανά παιδιά ως εξής: το 50% της σύνταξης σε αυτόν, από 25% σε κάθε παιδί. Όλης της σύνταξης, της εθνικής συμπεριλαμβανομένης, παρά τα αντίθετα υποβολιμαία ψεύδη.
Η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά, χωρίς διακοπή μέχρι την ενηλικίωση των τελευταίων ή μέχρι το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζουν.
Χωρίς διακοπή και ανεξαρτήτως ηλικίας καταβάλλεται και σε δικαιούχους με αναπηρία άνω του 67%.
Δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη, η οποία επαναχορηγείται με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Για το ενδιάμεσο διάστημα προβλέπεται καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο για δύο χρόνια.
Νεότεροι δικαιούχοι, κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη και μετά έχουν και αυτοί επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα για το θέμα της επιστολής σας και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα σημειώνουμε τα παρακάτω.
Στο με αριθμό 4 άρθρο του ν. 4387/2016 αναφέρονται αποκλειστικά οι περιπτώσεις των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών που υπάγονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την ρητή διάταξη της παραγράφου 3 του αυτού άρθρου εξαιρούνται του συνόλου των διατάξεων του νόμου 4387/2016 (συνεπώς και όσες αναφέρονται στο άρθρο 12 που αφορά στη σύνταξη λόγω θανάτου) πρόσωπα που «δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.δ. 169/2007, σε συνδυασμό και με αυτές του Π.δ. 168/2007.
Τα ανωτέρω πρόσωπα εξακολουθούν να υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και οι συντάξεις τους ρυθμίζονται με βάση τις ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και καταβάλλονται από το Δημόσιο. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή και για τα πρόσωπα στα οποία μεταβιβάστηκε ή μεταβιβάζεται η σύνταξη των υπαγόμενων σε αυτές προσώπων.
Συνεπώς, ήδη στον νόμο 4387/2016 προβλέπεται η εξαίρεση για τις οικογένειες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των οποίων ο θάνατος επήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις π.δ. του 169/2007 και δεν απαιτείται κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση. 
Είμαστε σε συνεχή και ανοικτή επικοινωνία με τα στελέχη της Εθνικής Άμυνας για ανάλογα ζητήματα.
Με εκτίμηση,
Σταύρος Παναγιωτίδης, Προϊστάμενος Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 / 10674 Αθήνα / fax. 210 3385 596
Stavros Panagiotidis, Chief Advisor, Social Policies Office of the Prime, Minister General Secretariat of the Prime Minister
Vas. Sofias & Hrodotou 1 / GR 10674 Athens / fax. +30 210 3385 596

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.