papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-09-11

Ιστορίες αληθινών ανθρώπων που θέλουν να νικούν τον εαυτό τους... Γνωρίστε 7 εκπροσώπους μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Θα διαβάζεις παντού πως οι εκπρόσωποι μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αποτελούν ένα μάθημα για όλους μας. Γεγονός που είναι αλήθεια. Για αυτό και το Sport24 θα σας τους γνωρίσει όλους και ενδεχομένως να θελήσεις να κρατήσεις επαφή και όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Θα έχεις διαβάσει ουκ ολίγες ιστορίες με αθλητές που κέρδισαν (εντός και εκτός εισαγωγικών) τη ζωή τους, μέσω του ταλέντου που είχαν σε κάποιο σπορ. Που ξέφυγαν από το προδιαγεγραμμένο ως "μαύρο" μέλλον τους και "τράβηξαν" μαζί τους στη σωτηρία τους ανθρώπους που ήταν πάντα δίπλα τους. Ώρα να διαβάσεις και για εκείνους τους αθλητές που μέσω των σπορ βρήκαν έναν προορισμό ζωής και τελικά την ίδια τη ζωή τους. Θα διαβάσεις για όλους όσοι αποθεώνονται στα social media αυτήν την περίοδο, που αναφέρονται ως παραδείγματα για όλους μας, αλλά λίγοι μπαίνουν στη διαδικασία να ασχοληθούν περισσότερο μαζί τους. Λέμε λοιπόν, να κάνουμε τη διαφορά.
Τα μετάλλια που κατέκτησαν οι Θανάσης Κωνσταντινίδης και Δημήτρης Ζησίδης στη σφαιροβολία, στην πρεμιέρα των Αγώνων μας ώθησαν στο να ξεκινήσουμε με τους επτά αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στα αγωνίσματα ρίψεων. Πρώτα δες τι έκαναν αυτά τα παιδιά. Πάμε λοιπόν, τώρα να σας συστήσουμε τους Ολυμπιονίκες, αλλά και όλα τα άλλα παιδιά που θα ασχοληθούν με τις ρίψεις στο Ρίο.
Αθανάσιος Κωνσταντινίδης
Όπως είχε πει ο ίδιος, πριν φύγει για το Ρίο "η κορίνα μου πάει περισσότερο ως άθλημα, αλλά ο χρόνος προπονήσεων που κάνω στη σφαιροβολία είναι περισσότερος". Προπονείται 6 ημέρες την εβδομάδα, για τρεις ώρες κάθε μέρα. Ο στόχος του ήταν "να πάει η κορίνα μου και η σφαίρα μου όσο το δυνατόν πιο μακριά. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, έστειλα την κορίνα στα 35.44, που ήταν η τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο και η καλύτερη στην Ελλάδα. Θέλω να πάει πιο μακριά από το 35.44μ. Στη σφαίρα, το ρεκόρ είναι 8.91μ. Μπορώ παραπάνω, προσπαθώ πολύ". Με την ευκαιρία, να σου πω ότι στο πρόγραμμα θα βρεις την κορίνα ως club throw, αφού οι αθλητές πετούν ένα ξύλινο μπαστούνι. Είναι η σφύρα των Παραολυμπιακών αγώνων.
Το πρώτο άθλημα που εμφανίστηκε ο Κωνσταντινίδης στο Ρίο ήταν η σφαιροβολία στην κατηγορία F32 ανδρών, που για να συνεννοηθούμε είναι αυτή στην οποία μετέχουν αθλητές με αμαξίδια και τετραπληγικοί. Άνθρωποι που ελέγχουν καλύτερα το πάνω μέρος του σώματος τους. Στην πρώτη του βολή έφτασε τα 10.09μ. που ήταν νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το κατέρριψε στην επόμενη προσπάθεια (10.15μ.), για να τριτώσει το καλό με τρίτο παγκόσμιο ρεκόρ, όταν η σφαίρα προσγειώθηκε στα 10.39μ. Κάπως έτσι, φόρεσε το χρυσό, με τον εθνικό ύμνο να "γεμίζει" το "Μαρακανά". Για την ιστορία, αγωνίστηκε με ενοχλήσεις στη μέση.
Ο τύπος αναπηρίας του 46χρονου αθλητή είναι η δυστονία. Πρόκειται για κινητική διαταραχή, κατά την οποία οι μύες ενός ατόμου συσπώνται ανεξέλεγκτα. Η συστολή προκαλεί την πληγείσα περιοχή του σώματος να στρίψει χωρίς τη θέλησή του, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή φυσιολογικές στάσεις του σώματος. Η δυστονία μπορεί να επηρεάσει ένα μυ, μια ομάδα μυών ή ολόκληρο το σώμα. Αφορά περίπου το 1% του πληθυσμού και οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό από ό, τι οι άνδρες. Ορισμένα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν: το να περπατάει κανείς σέρνοντας το πόδι του, οι κράμπες στα πόδια, τα ακούσια γυρίσματα του λαιμού και οι δυσκολίες στην ομιλία.
Στην παιδική ηλικία, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως πρώτα στο πόδι ή το χέρι. Αλλά στη συνέχεια γρήγορα προχωρούν στο υπόλοιπο σώμα. Μετά την εφηβεία, όμως, ο ρυθμός εξέλιξης της πάθησης τείνει να επιβραδύνεται. Όταν η δυστονία εμφανίζεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή, αρχίζει συνήθως στο άνω μέρος του σώματος και υπάρχει αργή εξέλιξη των συμπτωμάτων.
Ο Θανάσης ασχολείται με τον αθλητισμό, την τελευταία εξαετία, με στόχο την αποκατάσταση στο σώμα του. Διάλεξε το στίβο και πιο συγκεκριμένα τη σφαιροβολία και την κορίνα. Είχε βρει τον προορισμό του. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Του αρέσει η κολύμβηση και είναι αμφίχειρας. Αυτή είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δημήτριος Ζησίδης
Ο Κωνσταντινίδης δεν ήταν ο μόνος Έλληνας που ανέβηκε στο βάθρο. Του έκανε παρέα και ο επίσης, Θεσσαλονικιός Δημήτρης Ζησίδης, στην τρίτη του παρουσία σε Αγώνες. Στο Πεκίνο ήταν τέταρτος στη σφαίρα και στο Λονδίνο κατετάγη 8ος, στο ίδιο άθλημα. "Το όνειρο κάθε αθλητή είναι να αγωνίζεται στους Αγώνες. Θεωρώ τον εαυτό μου έτοιμο για το Ρίο", είχε τονίσει πριν το ταξίδι στη Βραζιλία. Είχε πει και ότι στόχος του είναι να ξεπεράσει τα 9 μέτρα "που αν τα "πιάσω" θα μου δώσουν μετάλλιο. Είναι κοντά στις επιδόσεις μου, είναι εφικτός στόχος". Ήταν συνεπής στη δήλωση του: με 9.24μ. έγινε χάλκινος Ολυμπιονίκης. Το αργυρό κατέκτησε ο Αλγερινός, Λαχουαρί Μπαχλάζ με 940μ.
Να σου πω εδώ ότι στη σφαιροβολία υπάρχει πολύ μεγάλος συναγωνισμός σε όλη την Ελλάδα, με τους εκπροσώπους μας να έχουν κατακτήσει παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια, σε όλες τις κατηγορίες. Δεν ήταν λοιπόν, περίεργο που μόνο στο αγώνισμα της σφαίρας είχαμε επτά αθλητές, εκ των οποίων 3 ήταν στην κατηγορία F32 (αθλητές με αμαξίδια και τετραπληγικοί).
Ο τύπος αναπηρία του 41χρονου αθλητή είναι η εγκεφαλοπάθεια. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη σφαιροβολία, το 2006, στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστερόχειρας και πριν το Ρίο είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου (στις διοργανώσεις που διεξήχθησαν μέσα στο 2016). Ο σύλλογος του είναι ο ΛΣΟ Μακεδόνας.
Νικόλαος Γονιός
Ο τρίτος Έλληνας αθλητής που μετείχε στην τελική διαδικασία της σφαιροβολίας, ήταν ο γεννημένος στις 29/7 του 1976 (στην Αθήνα, με καταγωγή από την Άνδρο και την Κρήτη), Νικόλαος Γονιός, του οποίου ο τύπος αναπηρίας είναι η δυστονία και ανήκει στην κατηγορία F32. Η καλύτερη προσπάθεια του έφτασε στα 7 μέτρα και κατετάγη 10ος. Ο εκπρόσωπος της χώρας μας μετέχει και στο αγώνισμα της κορίνας.
Ξεκίνησε να ασχολείται με το στίβο, τον Μάιο του 2015. Αρχικά ήταν το χόμπι του, η διέξοδος του. Πολύ γρήγορα έγινε το πάθος του. Ξυπνά κάθε μέρα στις 7 το πρωί και προπονείται πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ο πρώτος διεθνής αγώνας ήταν λίγους μήνες αφότου είχε ξεκινήσει να αθλείται συστηματικά, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Πήρε την 7η θέση και στην κορίνα, αλλά και στη σφαίρα. Ένα χρόνο μετά, βρέθηκε στην τέταρτη θέση των αγωνισμάτων του, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ιταλία, τον περασμένο Ιούνιο.
Πλέον, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όπως έχει δηλώσει στο gnoristetous.gr, αν δεν ήταν αθλητής, θα ήταν μηχανικός αυτοκινητών. Ανήκει στο σύλλογο "Ηρόδικος".
Ευστράτιος Νικολαϊδης
Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση του Νικολαϊδη, θα μου επιτρέψεις να σου πω για τον τύπο αναπηρίας που έχει. Είναι η νοητική και αν διερωτάσαι ποιο μετρικό σύστημα μπορεί να καθορίσει ποιος πληροί τις προϋποθέσεις, να σου πω ότι το ίδιο πρόβλημα είναι και η Διεθνής Επιτροπή Παραολυμπιακών αγώνων, όταν αποδείχθηκε πως στο Σίδνεϊ μετείχαν με την ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας 10 παίκτες -στο σύνολο των 12- που προσποιούνταν πως έχουν αναπηρία. Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν πως έως ότου βρουν έναν τρόπο να μην ξανασυμβεί αυτό, δεν θα διεξάγονταν τα σχετικά αγωνίσματα. Ο τρόπος βρέθηκε το 2009 και έως το 2012 δοκιμαζόταν. Τότε πήρε την έγκριση.
Στο Λονδίνο λοιπόν, μας εκπροσώπησε ο Ευστράτιος Νικολαΐδης, στην κατηγορία F20 της σφαιροβολίας (το F20 είναι για τη νοητική αναπηρία). Είχε προκριθεί, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που είχε διεξαχθεί το 2012, στη Νέα Ζηλανδία. Εκεί είχε φορέσει το ασημένιο μετάλλιο και πήγε στους πρώτους Αγώνες της καριέρας του, για να φτάσει στην 4η θέση. Η πρώτη διοργάνωση, μετά τους Αγώνες, ήταν το Παγκόσμιο του 2013 στη Λιόν της Γαλλίας, όπου τερμάτισε πέμπτος, ακολούθησε η 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό του 2014, η 6η θέση στον κόσμο, στο Παγκόσμιο του 2015 και η 2η στο ευρωπαϊκό του περασμένου Ιουνίου.
Ο Θεσσαλονικιός αθλητής, ξεκίνησε τη σφαιροβολία και τη δισκοβολία το 2008, στη γενέτειρα του. Είναι κάτοχος δυο παγκοσμίων ρεκόρ, με τελευταίο εκείνο του Ντουμπάι, το 2016. Πέραν των αγωνισμάτων του, απολαμβάνει να παίζει μπάσκετ και έχει χαρακτηρίσει ως το πιο ωραίο δώρο που του έχουν κάνει ποτέ, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ανήκει στο σύλλογο "Ελπίδα".
Δημήτρης Σενικίδης
Στην κατηγορία F20 της σφαιροβολίας και της δισκοβολίας αγωνίζεται και ο γεννημένος στις 29/1 του 1993 στα Γιαννιτσά, Δημήτρης Σενικίδης, ο οποίος στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό είχε τερματίσει πρώτος στη σφαίρα, με νέο ρεκόρ Ευρώπης (15.68μ.), στη δεύτερη προσπάθεια. Στην πρώτη είχε ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση τς ηπείρου (15.50μ.). Ένα χρόνο νωρίτερα, στο Παγκόσμιο της Ντόχα είχε ανέβει στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου. Ανήκει στο σύλλογο ΛΣΟ Μακεδόνας, όπου απέκτησε δελτίο... το 2015. Το moto του είναι «Γίνε Καλύτερος».
Εμμανουήλ Στεφανουδάκης
Ο Κρητικός αθλητής αγωνίζεται στη σφαιροβολία και τον ακοντισμό, στην κατηγορία F54. Οι κατηγορίες από 51 έως 58 αφορούν αθλητές με κάκωση στο νωτιαίο μυελό και άλλες κινητικές αναπηρίες (στο κεφάλι και τη λειτουργία του κορμού), πλην της εγκεφαλικής παράλυσης και στους αγώνες μετέχουν με αμαξίδιο -ακόμα και αν μπορούν να κινούνται με χρήση βοηθητικών συσκευών.
Ο Στεφανουδάκης γεννήθηκε στις 5/4 του 1983, στην περιοχή Γαλιά, στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης (πληθυσμού 1000 κατοίκων) και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, στο πλαίσιο της αποκατάστασης που έπρεπε να κάνει έπειτα από τροχαίο, στις 23 Απριλίου του 2007. Στα 24 υποχρεώθηκε να ζήσει μια διαφορετική ζωή, ως παραπληγικός και μέσα στις γενικότερες αναζητήσεις του ήταν και η ενασχόληση του με τον αθλητισμό, όπου και έμεινε.
Ένα χρόνο αργότερα, ως μέλος του συλλόγου "Η Μεγαλόνησος", έγινε πρωταθλητής Ελλάδας στην κολύμβηση (με την ομάδα 4Χ50μ. ελεύθερο), το 2009 ήταν χρυσός στα 100μ. ελεύθερο και στα 50μ. ύπτιο, ενώ φόρεσε το χάλκινο στα 50μ. ελεύθερο και έκανε τέσσερα τα μετάλλια του, με την ομάδα 4Χ50 ελεύθερο -κράτησαν το χρυσό. Γιατί όμως, τον διαβάζεις στη δισκοβολία; Να σου πω. Επειδή είχε δυσκολίες στις μετακινήσεις προς και από το κολυμβητήριο του Ηρακλείου, εγκατέλειψε το σπορ και πήγε στο στίβο. Εκεί λάτρεψε τις ρίψεις.
Το 2010 πήρε μέρος στους πρώτους αγώνες ακοντισμού και σφαιροβολίας και... φόρεσε ισάριθμα χρυσά μετάλλια στο στήθος του. Σε διεθνές επίπεδο, το 2013 αναδείχθηκε τρίτος στον κόσμο, στο ακόντιο, το 2014 έγινε δευτεραθλητής Ευρώπης στο ίδιο αγώνισμα και το 2015 πήρε τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλητή. Είχε βρεθεί και στους Αγώνες του Λονδίνου, όπου κατετάγη 3ος στο ακόντιο και 17ος στη σφαίρα. Στο Ρίο, στέφθηκε χρυσός Παραολυμπιονίκης στον ακοντισμό, σημειώνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ αγώνων.
ΣεΤζον Φερνάντες
Ο πρωταθλητής σφαιροβολίας στην κατηγορία F53 γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε, στις 22/7 του 1971, αλλά μεγάλωσε και ζει στην Ελλάδα. Πριν ξεκινήσει τον όποιον αγώνα, συνηθίζει να φορά ανάποδα το καπέλο του για γούρι. Δηλώνει πολύ υπερήφανος που παίρνει μέρος για τρίτη φορά σε Αγώνες.
"Το 2003 όταν ξεκίνησα τη διαδικασία να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, δεν είχα φανταστεί πως ακόμα θα αγωνίζομαι, ακόμα θα πανηγυρίσω διακρίσεις". Ξεκίνησε στο πλαίσιο αποκατάστασης, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε το 2001 και τον κατέστησε παραπληγικό. Δεν είχε ασφάλεια, δεν είχε τίποτα. Μόνο τον εαυτό του και τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα του, να βοηθήσουν, χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. Αυτούς ευχαριστεί κάθε φορά που κατακτά ένα μετάλλιο.
"Μετά το ατύχημα δεν μπορείς να ξέρεις το μέλλον σου. Προσπαθείς να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Η δική μου προσπάθεια οδήγησε κάπου. Έχασα τους Αγώνες της Αθήνας, πήγα στο Πεκίνο και το Λονδίνο, όπου δεν ήμουν τόσο καλός. Ελπίζω να είναι όλα τέλεια στο Ρίο". Να σου ότι ότι στο Πεκίνο ήταν τρίτος στη σφαίρα και στο Λονδίνο, 6ος. Θαυμάζει ακόμα τη ψυχή των αθλητών που συναντά στις διοργανώσεις "ανθρώπους που έχουν μεγάλη αναπηρία και κάνουν θαύματα, όταν αγωνίζονται. Έχω δει κοπέλα που κουνά μόνο το κεφάλι και είναι αυτοσυντήρητη. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας".
Στο βιογραφικό του υπάρχει η 3η θέση στο Παγκόσμιο του 2013, η πρωτιά σε αυτό του 2015 στη Ντόχα, ενώ έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στο τελευταίο event της Ιταλίας, τον περασμένο Ιούνιο, με επίδοση 7.93μ. Είναι απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων και στο Ρίο θέλει "να είμαι καλά και να κερδίσω τον εαυτό μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.