Του Γιώργου Αυτιά
Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Δείτε πού μας οδηγούν, λένε οι συνταξιούχοι, των οποίων τα εισοδήματα μειώνονται συνεχώς. Η τρόικα απαιτεί εδώ και τώρα μείωση της προσωπικής διαφοράς σε δύο δόσεις.
Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Δείτε πού μας οδηγούν, λένε οι συνταξιούχοι, των οποίων τα εισοδήματα μειώνονται συνεχώς. Η τρόικα απαιτεί εδώ και τώρα μείωση της προσωπικής διαφοράς σε δύο δόσεις.
Επίσης: Διπλή μείωση της εθνικής σύνταξης. Θέλουν η μικρή εθνική να πάει στα 241 ευρώ, μείωση 105 ευρώ, και η μεγάλη εθνική στα 270, από τα 384 ευρώ! Ακόμη, σε δραστική τρίτη μείωση των συντάξεων λόγω της περικοπής του αφορολογήτου, σε επανέλεγχο όλων των μειωμένων συντάξεων, σε έλεγχο όλων των μειωμένων επικουρικών και σε νέο υπολογισμό όλων των μη χορηγημένων νέων συντάξεων, που καθυστερούν.
Τέλος, ζητούν έλεγχο των οικονομικών του ΕΦΚΑ, ο οποίος βυθίζεται στα χρέη, και οι δανειστές θέλουν οι διαφορές στη σύνταξη των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων, που τώρα είναι στο 39%, να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο!
«Όλα εξαρχής», λένε οι δανειστές, με τον Γιώργο Ρωμανιά και τον Αλέξη Μητρόπουλο να ανησυχούν βαθύτατα, αφού «πλέον όλοι οι συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση». Ήδη οι νέοι συνταξιούχοι τονίζει η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου «έχουν χάσει 30% ενώ οι παλαιοί τελούν σε καθεστώς πολλαπλών περικοπών». Ο Αλέξης Μητρόπουλος φοβάται ότι «το σκληρό μαχαίρι αλλά και το έλλειμμα του Ασφαλιστικού θα κρίνουν και το εύρος των περικοπών».
Πλέον, οι δανειστές θέλουν οι διαφορές στη σύνταξη των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων, που τώρα είναι στο 39%, να υποχωρήσουν. Θέλουν νέα μείωση της εθνικής σύνταξης.
Θέλουν η μικρή εθνική να πάει στα 241 ευρώ –μείωση 105 ευρώ –και η μεγάλη εθνική στα 270 ευρώ από τα 384 ευρώ!
Η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, στην επιστολή της προς την κα Λαγκάρντ, αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται υπερ-γενναιόδωρες οι συντάξεις, όταν το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερα από 660 ευρώ τον μήνα». Ουσιαστικά θέτει πλαφόν, ώστε οι περικοπές να μην αγγίζουν συνταξιούχους κάτω των 660 ευρώ τον μήνα.
Κύμα μειώσεων
Ήδη η προσωπική διαφορά θα κόψει από 20 έως 710 ευρώ! Δηλαδή από 6% έως 39%. Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου αναφέρει: «Στο ΙΚΑ η μείωση θα είναι 6% έως 8% ΙΚΑ, δηλαδή 443,77 ευρώ αντί 486,84 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης. Στο ΤΑΕ με 36 έτη 830 ευρώ, έναντι 885 ευρώ. Στο ΤΣΑ 810 ευρώ, αντί 815 ευρώ με 33 χρόνια ασφάλισης. Στο 22% στους προερχόμενους από το ΙΚΑ και το Δημόσιο με 40 έτη ασφάλισης. Στο ΤΕΒΕ έως και 39% για όσους λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ, όπου στο ΤΕΒΕ υπάρχει το μπόνους των 220 ευρώ».
Ήδη, αναφέρει η κα Νικολοπούλου, «όλες οι νέες συνταξιοδοτήσεις είναι μικρότερες, 6%-20%. Οι προσωπικές αγγίζουν το 26% το 2017 και οι μειώσεις θα είναι από 20% έως 29% για το 2018.
Ρόμπολης: Στα 500 ευρώ η μέση σύνταξη
Όλα δείχνουν ότι οι συντάξεις θα πάρουν πάλι την κατηφόρα. Η νέα περικοπή στις συντάξεις και το αφορολόγητο που συζητά η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών», που αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα οδηγήσουν σε συντάξεις ύψους 500 ευρώ.
«Από 900 ευρώ μεικτά, που είναι η μέση σύνταξη σήμερα, θα πάει στα περίπου 720 ευρώ μεικτά, δηλαδή καθαρά το ποσό θα είναι στα 550 ευρώ», λέει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. «Αν στα 550 ευρώ υπολογίσουμε και τη μείωση του αφορολογήτου, που σε αυτές τις κατηγορίες ο φόρος είναι 50 ευρώ, τότε η μέση σύνταξη υπολογίζεται στα 500 ευρώ». Κατά τον κ. Ρομπόλη, «το πρόσθετο έλλειμμα για την κοινωνική ασφάλιση θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ έως το 2020».
Ο κ. Ρομπόλας αναφέρει ότι «εάν γίνει πράξη η απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί η τριμερής χρηματοδότηση στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κρατική στήριξη στο ασφαλιστικό σύστημα από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 θα υποχωρήσει στα 12 δισ. ευρώ το 2018. Η απώλεια των 6 δισ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα η μέση ετήσια σύνταξη από 11.700 ευρώ που ήταν πέρυσι, ακαθάριστα, να υποχωρήσει στα 8.700 ευρώ. Αν αφαιρεθούν και οι φόροι, τότε υπολογίζεται ότι στο εξής η μέση μηνιαία σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 550-600 ευρώ τον μήνα».
Ο Σάββας Ρομπόλης σημειώνει ακόμη ότι «η δαπάνη για συντάξεις στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ. Η δαπάνη είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ πράγματι στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων, όμως, οφείλεται στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή ανεργία».
Μειώσεις έως 200 ευρώ σε 20 μέρες
Μειώσεις που φτάνουν ακόμη και τα 200 ευρώ τον μήνα θα υποστούν από την καταβολή της σύνταξης του Απριλίου περίπου 70.000 – 80.000 υψηλοσυνταξιούχοι εξαιτίας των νέων πλαφόν που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Η μείωση του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ ισχύει από 1/6/2016, αλλά η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ εκδόθηκε χθες.
Η μείωση αφορά όσους συνεχίζουν να παίρνουν πάνω από 1.767 ευρώ καθαρά κύρια σύνταξη (2.000 μεικτά) και όσους εισπράττουν καθαρά πάνω από 3.000 ευρώ αθροιστικά (συντάξεις, μερίσματα κ.λπ.).
Οι μειώσεις αφορούν πρώην στελέχη τραπεζών και ΔΕΚΟ, πρώην διευθυντές του Δημοσίου, συνταξιούχους του ΤΕΒΕ καθώς και γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς που εισπράττουν διπλές συντάξεις.
Η μηνιαία μείωση θα κυμαίνεται γύρω στα 150 ευρώ και σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν και τα 50 ευρώ της δόσης των αναδρομικών.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 01/06/2016, τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί παρακρατούνται από τις συντάξεις των δικαιούχων που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.
Οι αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη, μέχρι ποσού 15.000 ευρώ, παρακρατούνται με απόφαση της/του προϊσταμένης/ου της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τα ποσά των συντάξεων που θα καταβληθούν κατά τους επόμενους μήνες, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους.
Η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.
Σε περίπτωση παύσης της καταβολής της σύνταξης, για οποιονδήποτε λόγο, προ της ολοσχερούς εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, το τυχόν υπόλοιπο εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Με βάση τα ανωτέρω, τα ποσά που έπρεπε να μην καταβάλλονται, από 01/06/2016, κατ’ εφαρμογή της κοινοποιούμενης διάταξης, θα συμψηφίζονται με τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και, μέχρι την εξόφληση, ως εξής:
α) Για το μέρος του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας σύνταξης, μέχρι τα 1.000 ευρώ, παρακρατείται το ένα δέκατο (1/10) αυτής.
β) Για το υπερβάλλον των 1.000 ευρώ ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης, παρακρατείται το ένα έκτο (1/6) αυτής.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 50 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η παρακράτηση ισχύει μέχρι τις 31/12/2018, δηλαδή εφαρμόζεται μέχρι και τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου του έτους αυτού.
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11/3
http://www.toxrima.gr/tetrapli-meiosi-syntakseon-edo-kai-tor/
http://www.toxrima.gr/tetrapli-meiosi-syntakseon-edo-kai-tor/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.